Ga naar de inhoud
Beurs

Het is officieel: Douwe Egberts naar de beurs in Amsterdam

Douwe Egberts komt terug naar de Amsterdamse beurs. Beeld © ANP

JDE Peet's, het bedrijf achter ons eigen Douwe Egberts, bevestigt dat het naar de beurs in Amsterdam gaat. Een datum is nog niet genoemd, maar binnen enkele weken zal het zover zijn.

Beleggers kunnen binnenkort ook via de Amsterdamse beurs hun geld steken in koffie en thee. JDE Peet's wil naar Euronext Amsterdam. Gisteren berichtte de Financial Times al dat de onderneming naar de Amsterdamse beurs wilde. Nu is het dus officieel.

Er zijn wel andere concerns die koffie en thee verkopen en die aan de beurs zijn genoteerd, zoals het Zwitserse Nestlé, maar JDE Peet's richt zich alleen op koffie en thee en verder op niets anders.

Minderheid naar de beurs

Er zullen voor 700 miljoen euro aan nieuwe aandelen worden uitgegeven. Verder zal één van de twee grootaandeelhouders, het Amerikaanse Mondelez, aandelen verkopen. De andere grootaandeelhouder, JAB Holdings, verkoopt geen aandelen en wil de meerderheid in JDE Peet's blijven houden.

Dat betekent dat nieuwe beleggers relatief weinig te zeggen zullen hebben, ze zullen immers in de minderheid zijn.

De aandelen die op de markt komen zijn zowel voor particuliere als voor institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen. Welk deel voor particuliere beleggers is, wil het bedrijf nog niet zeggen.

'Douwe
Zie ook:
'Douwe Egberts maakt deze week bekend naar de beurs te gaan'

130 miljard kopjes koffie en thee

Vorig jaar verkocht JDE Peet's 130 miljard kopjes koffie en thee. Dat leverde een omzet op van 6,9 miljard euro (+4,2 procent ten opzichte van 2018). Daarop werd een winst behaald van 585 miljoen euro.

Dat betekende een winstdaling van bijna 12 procent. De aangepaste ebit-winst (vóór aftrek van rente en belastingen) steeg echter met 7,2 procent tot ruim 1,2 miljard. 

Doelstellingen

In de komende jaren wil JDE Peet's de omzet op autonome wijze (dus zonder het effect van overnames) met tussen de 3 en 5 procent per jaar laten toenemen. De voor bijzondere posten aangepaste ebit-winst zal met 5 tot 8 procent per jaar moeten groeien.

Het concern zegt wel wat hinder te ondervinden van het coronavirus, maar in het eerste kwartaal steeg de omzet niettemin met 3,1 procent.

Eerste kwartaal

De omzet uit verkopen aan de horeca en in de eigen winkels (goed voor 21 procent van het totaal) daalde weliswaar, maar dat werd goedgemaakt door verkopen in supermarkten en andere winkels.

De aangepaste ebitwinst nam in de eerste drie maanden van het jaar toe met dubbele cijfers. Ook in april was sprake van dubbelcijferige groei.

Fusies en overnames

JDE Peet's komt mede voort uit het Nederlandse Douwe Egberts. Dat bedrijf was in 2012 al eens aan de beurs genoteerd, maar het werd al snel overgenomen door het Duitse JAB, het bedrijf achter het in Duitsland grote koffiemerk Jacobs.

In december vond een fusie plaats met het Amerikaanse Peet's, dat in de VS actief is met koffie en ook ruim 250 winkels heeft. Het hoofdkantoor van JDE Peet's staat in Amsterdam.

Nederlands tintje

Er zit niet alleen een Nederlands tintje aan JDE (met Douwe Egberts), dat is ook het geval met Peet's.

De naam Peet's komt namelijk van Alfred Peet uit Alkmaar. Zijn vader was daar koffiebrander. Alfred emigreerde na de Tweede Wereldoorlog naar de VS en begon een koffiewinkel in Californië. Naar verluidt was hij op zijn zachtst gezegd niet te spreken over de kwaliteit van koffie in de VS.

Peet werd bekend als 'The Dutchman who taught America how to drink coffee'.