Beurs

Beleggers boos over fantasie winsttermen 'vóór corona'

21 mei 2020 10:14 Aangepast: 21 mei 2020 12:18
Sim sala bim, winstdaling zou winststijging zijn als het coronavirus niet was uitgebroken. Beeld © Getty

Je hebt onnoemlijk veel winstbegrippen en sinds kort is daar de winst vóór de effecten van het coronavirus bijgekomen. Beleggers zien het gebruik van die term alleen helemaal niet zitten.

Winst is een keuze, hoor je wel eens, en dat blijkt nu maar weer eens. Om een beter inzicht te geven in de gang van zaken (zeggen bedrijven), krijgen beleggers vaak allerlei alternatieve winstbegrippen, zoals ebit en ebitda, voorgeschoteld.

Daarbij wordt het resultaat vóór aftrek van de rente en belastingen (ebit) en zelfs ook nog vóór aftrek van afschrijvingen en amortisatie goodwill weergegeven (ebitda).

Hocus pocus

Sinds de coronacrisis er een nieuw winstbegrip bijgekomen: ebitdac. Dat is de winst vóór aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen, amortisatie goodwill én het effect van de coronacrisis. Dat is dus de winst die het bedrijf zou hebben behaald als het coronavirus niet was uitgebroken. 

Het Duitse bedrijf Schenck Process was onlangs de eerste die de term ebitdac gebruikte. Door de term ebitdac te gebruiken voegde het 5,4 miljoen toe aan de winst, waardoor deze steeg met bijna 20 procent, terwijl de winst netto met 16 procent daalde. 

'Te veel schuld'

Obligatiebeleggers zijn er in ieder geval helemaal niet blij mee, schrijft de Financial Times. Ze zijn bang dat bedrijven meer schulden aangaan dan ze aankunnen.

Bedrijven maken als ze geld lenen vaak afspraken hoeveel schuld ze kunnen opnemen. In die convenanten wordt dan een relatie gelegd met het resultaat.

Door met ebitdac te rekenen wordt een te rooskleurig beeld geschetst van de resultaten en beleggers vrezen dat bedrijven denken daardoor meer en misschien wel te veel te kunnen lenen. Voor bestaande geldschieters zou dat negatief uitwerken.

'Ongepast'

De organisatie van beleggers die in leningen met een hoog risico belegt, de Elfa (European Leveraged Finance Association) waarschuwt voor het gebruik van de term ebitdac-resultaat.

Het berekenen hoe veel schuld je op je kunt nemen aan de hand van ebitdac-winst is ongepast, zegt Elfa. Het kan er namelijk ook toe leiden dat bij het aangaan van nieuwe schulden wordt afgesproken dat deze geldschieters eerder hun geld terugkrijgen als het bedrijf in de problemen komt, dan de bestaande schuldeisers. 

Verder is het niet gezegd dat de winst als de coronacrisis voorbij is, terugkeert naar het oude niveau, aldus Elfa.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van