Beurs

AEX stijgt bijna 4 procent door optimisme over verlichting lockdowns

18 mei 2020 18:53 Aangepast: 18 mei 2020 19:06
Beeld © Getty

Het was vandaag een prima dag op de beurs. De AEX-index en de Midkap-index stijgen beide een kleine 4 procent. Dat komt door het versoepelen van de coronamaatregelen.

De AEX-index sloot 3,9 procent hoger op 519,9 punten en de Midkap-index van middelgrote fondsen eindigt eveneens 3,9 procent hoger, op 698,3 punten.

De aandelenkoersen profiteren nu in verschillende landen de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus minder streng worden. Dat zorgt voor hoop dat de economie kan herstellen van de grote dreun die het op slot gaan heeft gehad.

Verder lijken er veelbelovende testresultaten te zijn van een onderzoek naar een mogelijk vaccin tegen corona.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

President centrale bank VS: krimp mogelijk ruim 30 procent

Bijna alleen maar stijgers

Alle AEX-fondsen en op twee na alle Midkappers eindigen in het groen. Tot de grootste stijgers behoren banken en verzekeraars. NN won bijna 7 procent, ABN AmroASR en ING stegen meer dan 7 procent, Aegon werd ruim 8 procent meer waard.

Ook de vastgoedfondsen Unibail Rodamco Westfield en Midkapper Eurocommercial Properties (die beide in winkelcentra beleggen) deden het goed. Deze vastgoedfondsen stegen ruim 12 procent.

De reden dat die fondsen het sterkst stijgen komt doordat het achterblijvers waren, zegt RTL Z-beurscommentator Hans de Geus. "Beleggers gaan ervan uit dat de crisis bijna voorbij is, maar het is de vraag of dat niet een beetje voorbarig is", aldus De Geus.

Shell en Heineken

Ook andere fondsen deden het goed, zo won Shell maar liefst 8 procent. Daarmee is het de op één na sterkste stijger in de AEX, na Unibail Rodamco Westfield.

Shell profiteerde van de opleving van de olieprijzen. Daarnaast breidde het de strategische samenwerking met het Chinese staatsoliebedrijf CNOOC uit. Met de deal is 5,6 miljard dollar gemoeid.

Heineken won 4,8 procent. Volgens de Peruaanse krant Gestión wil de bierbrouwer voor 50 miljoen dollar de Tres Cruces-bierdivisie van de Peruaanse Aje Group overnemen. 

Ahold Delhaize

Defensieve bedrijven, zoals Ahold Delhaize stegen juist aanzienlijk minder. Ahold deed het eerder goed, omdat consumenten gingen hamsteren en het concern profiteerde omdat de horeca is gesloten en consumenten meer eten en drinken in de supermarkt kopen.

De koers van voedingsconcern Unilever steeg 2 procent, dat is dus maar de helft van wat de AEX als geheel won.

RTL Z is verhuisd

RTL Z is verhuisd. Wil je niets missen van onze laatste artikelen, video's, koersen en uitzendingen? Check RTLNieuws.nl/economie of download de RTL Nieuws-app (Android / iOS). Zie je daar!

Je kunt ons verder blijven volgen via Facebook, TwitterInstagram, LinkedIn en YouTube.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van