Beurs

'Douwe Egberts maakt deze week bekend naar de beurs te gaan'

18 mei 2020 13:53 Aangepast: 21 mei 2020 10:48
Douwe Egberts was al eerder aan de beurs genoteerd. Beeld © ANP

Nog deze week zal de beursgang van JDE Peet's, het concern achter Douwe Egberts, bekend worden gemaakt. Het bedrijf zal in Amsterdam naar de beurs gaan. Dat schrijft de Financial Times.

Volgens de Financial Times (FT) zal met de beursgang van JDE Peet's in totaal tussen de 1,5 en 2 miljard euro gemoeid zijn.

Er zal voor 700 miljoen euro aan nieuwe aandelen worden uitgegeven, aldus de FT, dat de documenten heeft ingezien. Daarmee zullen schulden worden afbetaald.

Verder zal JAB Holdings, dat weer de de eigenaar is van JDE Peet's, bekendmaken een deel van de aandelen die het heeft in het bedrijf te verkopen, schrijft de krant op basis van ingewijden.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

'Douwe Egberts zet beursnotering in de ijskast'

In december al beursgang bekeken

JDE Peet's is de grote concurrent van het Zwitserse Nestlé (bekend van Nespresso) en het is de grootste speler die zich alleen op koffie richt. Nestlé verkoopt ook nog onder meer chocolade en babyvoeding.

In december zei JDE Peet's al dat een beursgang werd onderzocht. Medio maart gingen die plannen de ijskast in schreef het Financieele Dagblad toen. Een ingewijde zei toen wel tegen RTL Z dat de beursgang nog steeds gepland zou staan voor 2020.

Grootste beursgang dit jaar

JDE Peet's en JAB Holdings reageerden niet meteen op vragen van RTL Z. Woordvoerder Robbert ter Hart van Euronext Amsterdam zegt dat er nog geen 'intention to float' door JAB Holdings is uitgegeven. Een dergelijk bericht gaat vooraf aan een eventuele beursgang.

Of er sinds de eerdere plannen van JAB Holdings voor een beursgang contact is geweest tussen JAB en Euronext over een beursgang wil Ter Hart bevestigen noch ontkennen.

Als de beursgang doorgaat, dan zal het de grootste in Europa worden dit jaar tot nu toe. De animo bij bedrijven om naar de beurs te gaan is door de coronacrisis gering. Vorige week waagde wel Pexip, de Noorse concurrent van Zoom, de stap.

'Koffiemarkt niet geraakt'

Volgens de FT geeft de wens van JAB Holdings voor een beursgang weer dat het denkt dat de effecten van het coronavirus maanden, zo niet jaren, zullen duren, maar dat dit de koffiemarkt nauwelijks zal raken.

En de eerste signalen zijn inderdaad niet ongunstig: in het eerste kwartaal steeg de omzet van het onderdeel van Nestlé waarbinnen de koffie-activiteiten vallen met 3,9 procent.

DE al eerder beursgenoteerd

Douwe Egberts was in 2012 ook al aan de beurs genoteerd, eveneens in Amsterdam. Dat was toen onder de naam DE MasterBlenders. Binnen een jaar werd het echter overgenomen door de Duitse investeerder J.A. Benckiser. Later voegden JAB en het Amerikaanse Mondelez hun koffie-activiteiten samen.

Nog weer later ging dat bedrijf weer samen met het Amerikaanse Peet's, dat in de VS actief is met koffie en ook ruim 250 winkels heeft.

In december schreef de Financial Times nog dat met de beursgang van JDE Peet's 3 miljard euro gemoeid zijn, maar dat is nu blijkbaar een derde tot de helft minder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van