Beurs

'SoftBank wil aandelen T-Mobile slijten aan Deutsche Telekom'

18 mei 2020 10:15 Aangepast: 18 mei 2020 12:08
SoftBank-ceo Masayoshi Son. Beeld © AFP

De Japanse investeerder SoftBank wil een aanzienlijk deel van zijn aandelen in de Amerikaanse tak van telecombedrijf T-Mobile van de hand doen. Beoogd koper is Deutsche Telekom, dat al een meerderheidsbelang in T-Mobile heeft.

Als de transactie doorgaat, zou Deutsche Telekom meer dan 50 procent van de T-Mobile-aandelen in handen krijgen, schrijft de Wall Street Journal.

Aanzienlijke transactie

Nu is dat nog 44 procent. SoftBank bezit bijna een kwart van de aandelen van de telecomprovider. Over de precieze omvang van de transactie wordt nog gepraat, maar die gaat sowieso aanzienlijk zijn; de marktwaarde van T-Mobile wordt geschat op 120 miljard dollar (bijna 110 miljard euro).

T-Mobile heeft in de VS onlangs de fusie afgerond met Sprint, tot dan toe het vierde landelijke telecomnetwerk. Sprint was in handen van SoftBank. De Japanse investeerder zou de rechten op zo'n 50 miljoen aandelen houden, die opnieuw worden uitgegeven als het aandeel T-Mobile een bepaalde prijs bereikt.

De aandelenverkoop die nu besproken wordt, zou SoftBank in de gelegenheid stellen om een deel van die transactie uit te laten betalen en zo te cashen op de fusie. Sprint zou daarmee een lichtpuntje zijn in het portfolio van de investeerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo werd Softbank de giga-investeerder achter Uber, Alibaba en WeWork

Tegenvallende belangstelling

Op andere investeringen, zoals kantoorverhuurbedrijf WeWork en vervoersbedrijf Uber, leed SoftBank leed het afgelopen jaar namelijk flinke verliezen.

De beursgang van Uber in mei vorig jaar viel tegen en de beursgang van WeWork een paar maanden later werd afgeblazen omdat de belangstelling van beleggers enorm tegenviel. De bijbehorende afwaardering van deze bedrijven kostte SoftBank al zo'n 4,6 miljard euro.

Overeenkomst aangepast

Onder leiding van topman Masayoshi Son doet het investeringsvehikel nu activa van de hand ter waarde van zo'n 41 miljard dollar. Daarmee wil het de liquiditeitspositie verbeteren en een opkoopprogramma van eigen aandelen financieren, aldus de Wall Street Journal. 

SoftBank en Deutsche Telekom hebben al een overeenkomst die SoftBank verbiedt om de komende vier jaar het aandeel in T-Mobile (flink) te verkleinen. De verwachting is dat die overeenkomst wordt aangepast om de aandelenverkoop door te laten gaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van