Beurs

President centrale bank VS: krimp mogelijk ruim 30 procent

18 mei 2020 09:03 Aangepast: 18 mei 2020 10:09
Jerome Powell, topman van de Federal Reserve, de centrale bank in de VS. Beeld © Getty

Jerome Powell, de president van de Amerikaanse centrale bank de Federal Rserve (Fed), denkt dat de economie van de VS in het tweede kwartaal met misschien wel meer dan 30 procent krimpt. De economie is mogelijk pas eind 2021 volledig hersteld, waarschuwt hij.

Dat zei hij afgelopen nacht in het televisieprogramma 60 minutes. Volgens Powell zal de werkloosheid kunnen oplopen tot niveaus die we ook van de jaren dertig kennen. Toen bereikte de werkloosheid een piek van zo'n 25 procent.

Toch is Powell ook optimistisch. Het is volgens hem goed nieuws dat een 'overweldigende' meerderheid van de Amerikanen die een ww-uitkering heeft aangevraagd aangeven tijdelijk zonder werk te zitten, wat zou betekenen dat ze verwachten weer te kunnen terugkeren naar hun oude baan.

'Geen depressie'

Powell denkt dat er niet weer een depressie aankomt. Een depressie is ernstiger dan een recessie.

Een recessie is wanneer er twee kwartalen op rij sprake is van een negatieve groei. Een depressie, daarentegen, wordt over het algemeen omschreven als een extreme recessie, die een aantal jaren duurt en waarbij de economie in een bepaald jaar met minstens 10 procent krimpt.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

De beurs deze week: hoe doen de economie en de koersen het?

Tot eind 2021

Volgens Powell zou de huidige financiële situatie samen met de dynamiek van de Amerikaanse economie en de kracht van het financiële systeem de weg moeten plaveien voor een 'significant' herstel.

In het derde kwartaal zou de economie in de VS weer kunnen groeien, zei Powell. "Ervan uitgaand dat er geen tweede besmettingsgolf komt, zal de economie in de tweede helft van het jaar geleidelijk kunnen herstellen, denkt hij. Voor een volledig herstel is het volgens hem wel nodig dat er een vaccin komt tegen het coronavirus.

Krimp 42 procent?

De Fed bestaat uit verschillende centrale banken die een deel van de VS bestrijken. Volgens de Atlanta-Fed wijzen de macro-economische cijfers op een krimp van de economie in het tweede kwartaal met ruim 42 procent.

Zakenbank Goldman Sachs gaat uit van een krimp van 39 procent. In het derde kwartaal zou dat moeten worden gevolgd door een groei van 29 procent.

De winkelverkopen daalden in april met 16,4 procent, dat was nog slechter dan gevreesd. In totaal hebben sinds het begin van het coronavirus in de VS 36,5 miljoen Amerikanen een ww-uitkering aangevraagd.

'Anders dan de jaren dertig'

De situatie is anders dan in de jaren dertig, aldus Powell, omdat de Fed én de politiek nu wel actie hebben ondernomen. Er is inmiddels al zo'n 3 biljoen dollar (3000 miljard dollar, circa 2700 miljard euro) in de economie gepompt.

Verder komt de huidige terugval doordat in de strijd tegen het coronavirus de economie door de overheid op slot is gezet.

Japan

Ondertussen is de Japanse economie in een recessie beland. In de eerste drie maanden van het jaar kromp de economie met 0,9 procent. Dat is na een daling met 1,9 procent in het vierde kwartaal.

De krimp in het eerste kwartaal was wel iets minder groot dan de 1,1 procent waar economen vanuit waren gegaan. Voor het tweede kwartaal wordt echter van een grotere daling van de economie uitgegaan, van tussen de 6 en 10 procent.

De Japanse economie groeit al jaren maar nauwelijks. De bevolking krimpt en dat geldt nog meer voor de beroepsbevolking.

RTL Z is verhuisd

RTL Z is verhuisd. Wil je niets missen van onze laatste artikelen, video's, koersen en uitzendingen? Check RTLNieuws.nl/economie of download de RTL Nieuws-app (Android / iOS). Zie je daar!

Je kunt ons verder blijven volgen via Facebook, TwitterInstagram, LinkedIn en YouTube.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van