Beurs

De beurs deze week: hoe doen de economie en de koersen het?

18 mei 2020 07:01 Aangepast: 18 mei 2020 07:46
De beurskoersen zijn flink vooruitgelopen op de economie. Beeld © Getty

Deze week zijn beleggers benieuwd hoe de beurs zich houdt. De koersen zijn immers relatief hoog, terwijl de winstverwachtingen dalen en het economisch nieuws slecht is. Hoe slecht, dat blijkt later deze week uit inkoopmanagersindexen.

De AEX-index staat een kleine 30 procent boven het laagste niveau dat tussentijds werd neergezet en de brede Amerikaanse S&P 500 zelfs nog iets meer. Beide indexen staan nog wel op verlies voor dit jaar.

De Nasdaq-index, waarin veel technologie-aandelen zitten, is echter al weer volledig hersteld van de dip van maart.

Lagere winstverwachtingen

De winstverwachtingen voor bedrijven dalen niettemin en er is sprake van aanhoudend economisch slecht nieuws.

Zo kan volgens Jerome Powell, de voorzitter van de Fed (de Amerikaanse centrale bank) de economie in de VS in het tweede kwartaal 'makkelijk' met 20 tot 30 procent krimpen. Is dat slecht nieuws nog wel te rijmen met de stand van de beurs, vragen veel beleggers zich af.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

'Zombiebedrijven op de koop toenemen als we nu economie redden'

Inkoopmanagersindexen

Later deze week zullen de zogeheten 'flash' inkoopmanagersindexen van veel landen een eerste indruk geven van hoe verschillende landen draaien. Daarbij wordt gekeken naar zowel de dienstensector als de industrie.

Bij die flash inkoopmanagersindexen van marktonderzoeker IHS Markit gaat het om een eerste cijfer. De definitieve stand komt later, maar de 'flash' inkoopmanagersindexen geven over het algemeen een goed beeld.

Donderdag

Op donderdag worden de inkoopmanagersindexen van veel Europese landen uit, plus het cijfer voor de Eurozone als geheel, alsmede onder meer de VS.

Dinsdag wordt in Duitsland, de grootste economie van Europa, de ZEW-index gepubliceerd. Daaruit blijkt wat financiële experts vinden van de huidige economische situatie en wat hun verwachtingen zijn.

Ww-aanvragen VS

Donderdag wordt in de VS nog bekend gemaakt hoeveel Amerikanen voor het eerst een ww-aanvraag hebben gedaan. De teller staat sinds het begin van de coronacrisis al op ruim 36 miljoen.

Veel kwartaalcijfers zijn er deze week niet te verwachten. Interessant kan nog zijn hoe de Amerikaanse supermarktgigant Wal Mart het in het eerste kwartaal heeft gedaan.

Corona

Belangrijk voor beleggers is deze week verder hoe het coronavirus zich verspreidt. In veel landen in Europa daalt het aantal gevallen en doden, daardoor wordt in veel landen de lockdown versoepeld.

Dat kan een steun in de rug zijn voor de economie, nu bijvoorbeeld winkels weer opengaan en later de horeca.

Donderdag is het Hemelvaartsdag, veel Nederlanders zijn dan vrij. De beurs is echter open.

RTL Z is verhuisd

RTL Z is verhuisd. Wil je niets missen van onze laatste artikelen, video's, koersen en uitzendingen? Check RTLNieuws.nl/economie of download de RTL Nieuws-app (Android / iOS). Zie je daar!

Je kunt ons verder blijven volgen via Facebook, TwitterInstagram, LinkedIn en YouTube.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van