Beurs

Koers Zoom-concurrent Pexip stijgt 40 procent bij beursgang

15 mei 2020 09:02 Aangepast: 20 mei 2020 13:50
Thuis videovergaderen. Beeld © ANP

Ondanks, of misschien wel dankzij, de coronacrisis kun je prima naar de beurs. Het Noorse Pexip waagde gisteren de stap en de koers sloot op de eerste beursdag meteen bijna 40 procent hoger.

Het Noorse bedrijf Pexip maakte donderdag de eerste beursgang van Europa in maanden en er was veel belangstelling van beleggers.

Pexip is een softwarebedrjif dat zich richt op videobellen. Tijdens de coronacrisis zijn veel mensen thuis aan het werk en daarbij videobellen ze via onder meer Zoom, Microsoft Teams of Google Meets. Het Noorse Pexip is ook zo'n partij.

Niet de minste organisaties zijn al klant: Amnesty International, PayPal, Ierse rechtbanken en het Amerikaanse leger.

Koerssprong

De aandelen van Pexip gingen tegen een koers van 63 Noorse kronen per aandeel naar de beurs van Oslo. Al snel schoot de koers schoot omhoog tot bijna 96 kronen, om uiteindelijk op 87,50 kronen te sluiten.

Pexip gaf nieuwe aandelen uit en haalde daarmee 2,4 miljard Noorse kronen (218 miljoen euro) op. Beleggers die bij de emissie aandelen hadden bemachtigd, hadden een koerswinst van 39 procent te pakken.

Het was niet zo eenvoudig om aan aandelen te komen, want er was veel belangstelling voor de beursgang. De emissie was zelfs 12 keer overtekend. Dat betekent dat Pexip ook 12 keer zoveel aandelen had kunnen uitgeven.

'Veiliger' alternatief voor Zoom

Pexip's concurrent Zoom kwam de laatste weken negatief in het nieuws. De Zoom-app bleek je Windows-wachtwoord te lekken als je op een verkeerd linkje klikt.

Dat was niet het enige probleem rond Zoom. Pexip zegt nu een veiliger alternatief te zijn.

Op de beurs is Zoom nog wel altijd aanzienlijk meer waard dan de Noorse concurrent: zo'n 47 miljard dollar. Google is zo'n 930 miljard dollar waard en Microsoft circa 1,3 biljoen dollar.

Forse omzetgroei

De zaken gaan in ieder geval goed bij Pexip. In 2019 steeg de omzet met 32 procent tot 370 miljoen Noorse kronen. Daarbij nam het ebitda-resultaat (de winst vóór aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie goodwill) toe van 32 miljoen kronen tot 76 miljoen kronen.

In het eerste kwartaal steeg de omzet op terugkerende basis met de helft tot 56,7 miljoen dollar. Omzet op terugkerende basis (recurring revenue) is omzet waarvan je weet dat je die volgende maand of volgend jaar ook weer factureert aan je klant. Pexip werkt veel met abonnementen, vandaar dat een groot deel van de omzet terugkerend is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Videobelfunctie Facebook met tot 50 mensen nu beschikbaar

RTL Z is verhuisd

RTL Z is verhuisd. Wil je niets missen van onze laatste artikelen, video's, koersen en uitzendingen? Check RTLNieuws.nl/economie of download de RTL Nieuws-app (Android / iOS). Zie je daar!

Je kunt ons verder blijven volgen via Facebook, TwitterInstagram, LinkedIn en YouTube.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore