Ga naar de inhoud
Beurs

Moeder Hudson's Bay wil onder 280 miljoen aan huurgaranties uit

Beeld © ANP

De Canadese moeder van de failliete Nederlandse warenhuisketen Hudson's Bay wil uit onder de huurgaranties die ze gaf aan de verhuurders van winkelpanden. Dat blijkt uit het tweede faillissementsverslag.

De Canadese retailgigant Hudson's Bay Company (HBC) opende vanaf 2017 vijftien grote warenhuizen in Nederland. Al snel bleek dat de Nederlandse winkels te weinig klanten trokken. Vorig jaar zomer werd bekend dat de keten eind 2019 zou sluiten.

Eind december ging de Nederlandse tak failliet. Curatoren Ernst-Paul Pandelitschka en Stephan van de Kant moeten het faillissement afwikkelen.

Huurgaranties

Een belangrijk vraagstuk in de nasleep van het faillissement is of het Canadese moederbedrijf de huurgaranties zal nakomen. Die werden bij opening aan de eigenaren van de winkelpanden afgegeven. In de meeste gevallen beloofden de Canadezen minstens 10 jaar huur te zullen betalen in ruil voor een investeringsbijdrage door de verhuurders.

Eigenaren
Lees ook:
Eigenaren panden Hudson's Bay moeten in Canada hun centen ophalen

Uit het tweede faillissementsverslag dat de curatoren deze maand publiceerden, blijkt dat er nu discussie is ontstaan rond die huurgaranties. Volgens het verslag bedragen die in totaal 280 miljoen euro.

Kartelvorming

Volgens het Canadese HBC zouden 22 Nederlandse verhuurders en een logistiek dienstverlener zich schuldig hebben gemaakt aan een 'onderlinge afstemming van gedragingen'.

Dergelijke kartelvorming zou een schending kunnen zijn van het mededingingsrecht. Daarmee zouden de door de Canadezen afgegeven garanties vervallen. HBC stapte in maart naar de rechter, om een voorlopig getuigenverhoor te vragen.

Groot en klein

Onder de verhuurders zitten grote vastgoedbedrijven en verzekeraars als ASR, Unibail-Rodamco en het vastgoedbedrijf van de familie Blokker Breedvast, maar ook kleinere spelers.

ASR zegt van de discussie kennis te hebben genomen, maar geen commentaar te geven zolang de zaak onder de rechter is. Landenmanager Bart van Twillert van Unibail-Rodamco zegt eveneens op de hoogte te zijn van de stellingname van HBC, maar daar niet inhoudelijk op te kunnen reageren. 

De rechtbank verwacht dat de zaak waarschijnlijk in het derde kwartaal van 2020 ter zitting komt. Curatoren Pandelitschka en Van de Kant reageerden vandaag niet op verzoeken om een toelichting.

Achterstallige huur

Rond de huurverplichtingen lopen overigens nog verschillende andere rechtszaken. Uit het curatorenverslag blijkt dat vastgoedbedrijf Unibail Rodamco in haar zaak een voorlopig succes wist te behalen. Eind vorige maand veroordeelde een rechtbank Hudson’s Bay Company tot betaling van ruim 3 miljoen euro aan achterstallige huur.

Ten slotte blijkt uit het verslag dat de curatoren ruziën met het Britse adviesbedrijf Gordon Brothers. Dat leverde volgens de curatoren een veel te hoge rekening in voor het verkopen van de voorraden en het leegruimen van de winkels.

Die opheffingsuitverkoop was met een opbrengst van ruim 24 miljoen euro succesvol, maar de curatoren vinden de gepeperde rekening van ruim 6,6 miljoen euro van het adviesbureau veel te hoog.