Beurs

Werkloosheid VS stijgt: weer 3,2 miljoen nieuwe ww-aanvragen

07 mei 2020 15:01
Amerikanen demonstreren tegen de lockdownmaatregelen in de VS. Beeld © Getty

Nog altijd verliezen wekelijks veel Amerikanen hun baan. In de week tot en met afgelopen zaterdag vroegen bijna 3,2 miljoen inwoners van de VS voor de eerste keer een ww-uitkering aan. Daarmee staat de teller na zeven weken op 33,4 miljoen.

Nog steeds neemt de werkloosheid in de VS toe. Afgelopen week deden 3.169.000 inwoners van het land voor het eerst een beroep op de werkloosheidswet.

Er waren ruim 3 miljoen nieuwe aanvragen verwacht. Daarmee is het aantal werkelijke aanvragen dus wederom iets hoger dan gedacht.

 

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Dieptepunt van corona lijkt bereikt, maar herstel kan jaren duren

Nog altijd hoog niveau

Het aantal nieuwe aanvragen is lager dan vorige week en sinds begin april is er elke week sprake van een daling. Verder is het aantal nieuwe ww-aanvragen het laagste sinds de eerste lockdownmaatregelen in de VS werden afgekondigd in de strijd tegen het coronavirus.

Toch is er in absolute zin sprake van een hoog niveau. Tot eind maart stond het trieste record voor het aantal Amerikanen dat werkloos werd in één week op 695.000. Dat was in 1982.

150 procent van banengroei sinds 2008 verdwenen

De afgelopen weken waren er achtereenvolgens 3,3 miljoen, 6,9 miljoen, 6,6 miljoen, 5,2 miljoen, 4,4 miljoen en 3,8 miljoen nieuwe aanvragen. Elke week was de toename van het aantal werklozen groter dan gevreesd.

Sinds de crisis van 2008 kwamen er, tot eind maart, per saldo 22 miljoen banen bij. In zeven weken tijd verdwenen er dus anderhalf keer zoveel banen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van