Beurs

Ahold profiteert fors van corona: winst stijgt bijna met de helft

07 mei 2020 10:17 Aangepast: 07 mei 2020 14:15
Archieffoto van man met mondkapje. Artikel heeft geen betrekking op de afgebeelde persoon. Beeld © Phil Nijhuis

Supermarktconcern Ahold Delhaize, de moeder van onder meer Albert Heijn, Etos en Bol.com, heeft in het eerste kwartaal veel beter gedraaid dan analisten hadden gedacht. De winst steeg met maar liefst bijna de helft.

Ahold Delhaize is een duidelijke winnaar van de coronacrisis. De omzet steeg in het eerste kwartaal met 14,7 procent tot 18,2 miljard euro en de nettowinst nam zelfs met 48 procent toe tot 645 miljoen euro.

De winststijging was fors hoger dan in de markt was gedacht. Analisten waren uitgegaan van een toename van de nettowinst met 35 procent, wat op zich natuurlijk ook al fors is.

Dit jaar is de koers van Ahold Delhaize per saldo gelijk gebleven. Daarmee deed het aandeel het veel beter dan de AEX, die dit jaar al met meer dan 15 procent is gedaald.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

'Ahold zegt niets over Bol.com uit vrees voor Amazon'

Hamsteren, vooral online

Ahold profiteerde van het hamsteren door consumenten. In maart steeg de omzet in Europa (naast Albert Heijn in Nederland en België, onder meer Delhaize in België) met bijna 16 procent en in de VS zelfs met bijna 34 procent.

Vooral de online verkopen gingen goed: een plus van 25 procent in Europa en zelfs van 47 procent in de VS. Ahold versneld dan ook de investeringen in online.

In Nederland en België profiteerde Bol.com fors van het feit dat veel consumenten binnen bleven. De omzet nam er toe met bijna 40 procent. Dat kwam voor een flink deel door verkopen door derden. Bedragen noemt Ahold niet.

'Fenomenaal'

Stan Westerterp van Bond Capital Partners noemt de cijfers fenomenaal. "Als je dit van tevoren had gezegd, dan had ik gedacht: wat is er in godsnaam aan de hand dat een supermarkt dit soort groeicijfers laat zien. Ahold Delhaize is een duidelijke winnaar van de coronacrisis."

Als de coronacrisis voorbij is, dan zul je een normalisatie gaan zien, denkt Westerterp. Hij verwacht wel dat de omzet bij online blijft groeien.

Dividend

Ahold handhaaft de verwachting voor heel 2020. Het gaat uit van een toename van de winst per aandeel van rond de 5 procent.

Ondertussen blijft Ahold dividend uitkeren: tussen de 40 en 50 procent van de winst. Ook blijft het vasthouden aan het inkopen van eigen aandelen.

Het plaatst hierbij wel de kanttekening dat, gezien het coronavirus, het de macroeconomische omstandigheden in de gaten blijft houden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van