Beurs

Banken krijgen nóg meer geld toe als ze lenen bij de ECB

30 april 2020 17:03
Beeld © EPA

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat banken een nóg negatievere rente rekenen dan tot nu toe het geval was. Als ze geld lenen en dat weer uitlenen, dan krijgen ze maar liefst 1 procent rente toe.

De ECB houdt de belangrijkste rentetarieven vandaag gelijk. Toch worden er wel maatregelen genomen in de strijd tegen de gevolgen van het coronavirus.

Zo krijgen banken een cadeautje in de vorm van negatieve rente als zij geld lenen. Vanaf 1 juni krijgen ze 0,5 procent rente toe als ze lenen en zelfs 1 procent als ze het geld ook weer uitlenen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ECB verwacht tot 12 procent krimp in eurozone

Liquiditeit voor banken

Dat moet voor extra liquiditeit zorgen, zodat banken gemakkelijker geld kunnen lenen aan bedrijven. Veel kredietlijnen zijn immers opgenomen door bedrijven, waardoor banken verlegen zitten om geld.

De ECB zorgt er nu voor dat ze dat geld hebben, legt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra uit.

Verder kunnen banken vanaf volgende maand via een nieuwe ronde van goedkope noodfinanciering geld lenen via langlopende monetaire operaties. De maatregelen zijn speciaal opgetuigd om de Europese financiële markten tijdens de coronacrisis beter te laten functioneren, aldus de ECB.

Grote stap komt nog niet

In de markt was gehoopt dat de ECB bovenop het hulpprogramma van 750 miljard euro, het zogenoemde Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP), nog eens met een programma van 500 miljard zou komen, maar dat is niet het geval.

Dit is echter niet de verwachte grote stap, zegt Carsten Brzeski, hoofdeconoom van ING. De ECB houdt zijn kruit droog, zegt Brzeski. Dat is volgens hem nodig omdat de coronacrisis nog zwaarder kan worden.

ECB-voorzitter Christine Lagarde denkt dat de economische krimp in de eurozone dit jaar op tussen de 5 en 12 procent zal uitkomen. In het eerste kwartaal kromp de economie van de eurozone met 3,8 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van