Beurs

Shell keihard geraakt door corona: winst zakt in, dividend verlaagd

30 april 2020 08:54 Aangepast: 30 april 2020 09:23
Beeld © EPA

Shell wordt hard geraakt door de lage olie- en gasprijzen en de coronacrisis. De winst halveert bijna in het eerste kwartaal en Shell ziet zich genoodzaakt om het dividend te verlagen. Dat is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog.

Shell keert over het eerste kwartaal nog maar een dividend van 0,16 dollar per aandeel uit. Vorig jaar was dat nog 0,47 dollar. Dat hakt er fors in, want veel beleggers hebben aandelen Shell juist vanwege de dividenduitkering.

"De verlaging van het dividend is begrijpelijk, maar het is toch een shock", vindt RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker. Volgens hem is de verlaging wel verstandig. "Ze hadden het dividend nog jarenlang kunnen volhouden, maar ze kiezen toch voor stabiliteit".

'Heel slecht signaal'

Veel beleggers vreesden wel dat het dividend zou worden verlaagd, maar er was niet gedacht dat ze dat al meteen zouden doen, zegt Jos Versteeg, die bij InsingerGilissen onder meer de olie- en gassector volgt.

Aanvankelijk werd gedacht dat Shell misschien één of twee kwartalen dividend in de vorm van aandelen zou betalen, de liquiditeit is immers nog redelijk goed, aldus Versteeg. Hij omschrijft de verlaging als 'een heel slecht signaal'.

Beleggers zijn teleurgesteld. De koers van Shell daalt met meer dan 5 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Kan Shell bij de lage olieprijs nog wel dividend betalen?

'Extreem uitdagende omstandigheden'

Topman Ben van Beurden spreekt van 'extreem uitdagende omstandigheden'. Shell verwijst bij de verlaging van het dividend naar de snelheid en de schaal van de impact van het coronavirus en de daaruit voortvloeiende vooruitzichten voor de economie en de grondstoffenprijzen. "Deze is zonder precedent".

Het concern verwacht dat de zwakke marktomstandigheden ook na dit jaar nog te merken zullen zijn.

Omzet daalt 28 procent

Zoals viel te verwachten pakken de lage prijs voor olie en gas, in combinatie met de coronacrisis, slecht uit voor Shell. De omzet daalde in het eerste kwartaal met maar liefst 28 procent. Onder de streep lijdt Shell zelfs een verlies van 24 miljoen dollar, tegen een winst van 6 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar.

Een beter beeld van de ontwikkeling van het resultaat geeft de ccs-winst (op basis van geschatte actuele kosten) zonder bijzondere posten. Deze kelderde met 46 procent tot bijna 2,9 miljard dollar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van