Ga naar de inhoud
Beurs

Overname NIBC door investeerder Blackstone op losse schroeven

Hoofdkantoor van NIBC in Den Haag. Beeld © ANP

De overname van NIBC door Blackstone leek een voldongen feit, maar wordt nu toch onzeker. Volgens de Amerikaanse investeerder liggen de kaarten anders nu de Haagse zakenbank heeft besloten af te zien van dividenduitkering. Beide partijen gaan opnieuw rond de tafel.

Dat schrijft Blackstone in een persbericht. Bij zijn overnamebod van half februari ging de investeerder uit van een slotdividend van 53 cent per aandeel. De koper stelt nu dat de financiering van de deal in gevaar komt nu NIBC zijn dividend niet uitkeert.

Dividend uitgesteld

NIBC gaf onlangs, net als ING en ABN Amro, juist gehoor aan een omroep van onder meer de Europese Centrale Bank (ECB) om de dividendbetaling voorlopig uit te stellen om de buffers te versterken.

Ook zouden toezichthouders, De Nederlandsche Bank, de ECB en de Autoriteit Financiële Markten (AFM), bezwaren kunnen indienen omdat in de overnameplannen geen rekening was gehouden met de coronacrisis.

ING,
Lees ook
ING, ABN Amro en Rabobank: tot 1 oktober geen dividend

Blackstone wil 1,3 miljard euro betalen voor NIBC. Bij hun bod rekenden de Amerikanen ook op de dividenduitkering van NIBC. Maar in de plannen rondom de deal was niet voorzien dat er opeens een crisis zou uitbreken als gevolg van een pandemie. NIBC keert zijn dividend over 2019 daarom pas later dit jaar uit.

'Substantiële onzekerheid'

Blackstone en NIBC zijn momenteel in gesprek over mogelijke oplossingen. De investeerder hoopt op een of andere manier toch nog bepaalde financiering los te krijgen, voor op 19 mei de wettelijke termijn verstrijkt waarop het biedingsbericht bij de AFM moet liggen.

Wat betreft de goedkeuring door toezichthouders voorziet Blackstone 'substantiële onzekerheid' rond het businessplan van de transactie. Maar de investeerder benadrukt ook dat er van de relevante autoriteiten nog geen signalen gekomen zijn dat ze mogelijk niet willen instemmen met de deal.

Beleggers zijn not amused: het aan de beurs van Amsterdam genoteerde aandeel NIBC staat dinsdag tot 20 procent lager. Rond het middaguur nam het verlies iets af en koerst het aandeel ruim 12 procent lager.

Dit is een artikel van