Beurs

Werkloosheid VS schiet verder omhoog: weer 4,4 miljoen nieuwe ww-aanvragen

23 april 2020 14:55 Aangepast: 23 april 2020 15:11
Vrijwilligers distribueren voedsel bij een voedselbank in Florida. Beeld © Getty

Het blijft aanvragen regenen voor nieuwe werkloosheidsuitkeringen in de Verenigde Staten. In de afgelopen week vroegen opnieuw 4,4 miljoen mensen er een aan. Daarmee komt het totaal voor de afgelopen vijf weken op 26,4 miljoen.

De coronacrisis blijft daarmee om zich heen grijpen op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Normaal gesproken ligt het aantal nieuwe aanvragen eerder rond de 200.000 per week.

Tot vijf weken geleden stond het trieste record voor het aantal Amerikanen dat werkloos werd in één week op 695.000. Dat was in 1982.

Banengroei sinds 2008 teniet gedaan

In de week tot en met afgelopen zaterdag kwamen er om precies te zijn 4.427.000 nieuwe aanvragen voor een ww-uitkering bij. Dat is iets meer dan de 4,25 miljoen waarop analisten hadden gerekend.

De afgelopen weken waren er achtereenvolgens 3,3 miljoen, 6,9 miljoen, 6,6 miljoen en 5,2 miljoen nieuwe aanvragen. Elke week was de toename van het aantal werklozen groter dan gevreesd.

Sinds de crisis van 2008 kwamen er per saldo 22 miljoen banen bij. Die winst was dus afgelopen week alweer teniet gedaan als gevolg van de coronacrisis.

Trump

De verslechterende situatie op de Amerikaanse arbeidsmarkt komt zeer ongelegen voor president Donald Trump. Bij de presidentsverkiezingen in november wil hij worden herkozen.

De VS heeft nu het hoogste aantal geregistreerde besmettingen in de wereld, met ruim 820.000 gevallen. Er zijn 42.000 Amerikanen aan het virus overleden. Aanvankelijk bagatelliseerde Trump het gevaar van het coronavirus.

Verdeeldheid over maatregelen

Onder invloed van de stijgende werkloosheid groeit ook de verdeeldheid over de genomen anti-coronamaatregelen. Steeds meer inwoners willen dat de overheid de maatregelen versoepelt.

Sommige zuidelijke staten zijn begonnen stappen te nemen om hun economieën weer open te gooien. Ondertussen heeft president Trump enerzijds de gouverneur van de staat Georgia gewaarschuwd om de economie niet te openen, maar anderzijds verdedigde hij mensen die demonstreerden tegen de lock down-maatregelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van