Ga naar de inhoud
Beurs

Vopak verwacht te gaan profiteren van lage olieprijs

Een van de opslagtanks voor olieproducten in de Rotterdamse haven. Beeld © Peter Hilz

Tankopslagbedrijf Vopak, waar handelaren onder meer olie laten opslaan, heeft in het eerste kwartaal nog maar beperkt kunnen profiteren van de lage olieprijs. In de komende kwartalen denkt het concern daar meer haar voordeel mee te kunnen doen.

Vopak verhuurt opslagruimte voor onder meer olie, maar ook allerlei chemische producten. Bij de huidige lage olieprijs slaan handelaren graag olie en olieproducten op, omdat ze verwachten dat de prijs later hoger zal zijn.

In het eerste kwartaal daalde de olieprijs wel, maar dat was vooral vanaf begin maart. Pas in de loop van maart begon het verschil tussen de huidige olieprijs en de olieprijs voor levering later in het jaar flink op te lopen. Dat is gunstig voor Vopak.

Het denkt dan ook in de komende kwartalen meer vraag te zien.

Amerikaanse
Lees ook:
Amerikaanse olieprijs voor het eerst in de geschiedenis negatief

Lagere omzet door verkoop en onderhoud

In de eerste drie maanden van het jaar daalde de omzet met 8,5 procent tot 297 miljoen euro. Vopak heeft terminals verkocht in Amsterdam, Hamburg en het Spaanse Algeciras. Daardoor daalde de capaciteit met 9,5 procent, zodat gecorrigeerd daarvoor de omzet iets steeg.

Verder werden er geplande onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. Mede daardoor daalde de bezettingsgraad van de tanks van 86 procent tot 84 procent.

Gecorrigeerde winst stijgt

Het ebitda-resultaat (vóór aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie goodwill) daalde een kleine 7 procent tot 200 miljoen euro. Gecorrigeerd voor de verkoop van opslagtanks was er echter sprake van een toename met 3 miljoen euro.

Vopak wil minder in de olie-opslag zitten, maar dat komt nu minder goed uit. Als je puur naar de cijfers kijkt, dan vielen ze licht tegen, zegt Ralph Wessels, hoofd beleggingsstrategie bij ABN Amro MeesPierson. Hij vindt het wel positief dat de verwachtingen voor de rest van het jaar worden bevestigd. "Veel andere bedrijven doen dat niet".

De nettowinst zonder bijzondere posten daalde van 83,3 miljoen euro tot 82,7 miljoen euro. Door de inkoop van eigen aandelen bleef de winst per aandeel gelijk op 0,65 euro.

Olieprijs
Zie ook:
Olieprijs iets omhoog na historische deal: dit is er afgesproken

Inkoop eigen aandelen

Vopak zegt een 'robuuste' balans te hebben, met 175 miljoen euro in kas (de verkoop van de terminal in Algeciras leverde 135 miljoen in contanten op) en 770 miljoen euro die kan worden geleend.

Het gaat dan ook door met de inkoop van eigen aandelen. Dit jaar wil het voor 100 miljoen euro aan eigen aandelen hebben ingekocht. Eind maart was daarvan al 20 procent gerealiseerd.

Voor heel 2020 doet Vopak nog geen concrete prognose. Wel zegt het de kosten te blijven drukken en wereldwijd 300 tot 500 miljoen euro te investeren in terminals.