Beurs

Prijs Amerikaanse olie slipt door kelderende vraag

20 april 2020 07:46 Aangepast: 20 april 2020 08:56
Beeld © AFP

De prijs van een vat Amerikaanse olie is dramatisch gekelderd. Een paar dagen geleden werd al met de 20 dollargrens geflirt, nu kost een vat al minder dan 15 dollar.

Dat is het laagste niveau in twee decennia en komt vooral doordat de vraag naar olie is gekelderd door de coronacrisis en vanwege een prijzenoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland op de oliemarkt.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde in New York met bijna 19 procent en kwam uit op 14,84 dollar. De prijs van een vat Brentolie daalde minder hard. Die zakte met 1,5 procent tot 27,64 dollar.

Geruzie om productie

De OPEC, Rusland en andere olieproducerende landen kwamen eerder deze maand overeen de productie met bijna 10 miljoen vaten per dag te verlagen om zo de prijzen op te krikken. Maar dat heeft nog weinig effect gehad.

Vorige maand lukte het niet om tot zo'n akkoord te komen, door ruzie tussen de Saoedi's en de Russen. Daarop besloot Saoedi-Arabië juist om nog veel meer olie op te pompen, waardoor de prijs kelderde.

In de aanloop naar het akkoord stegen de prijzen weer naar rond de 30 dollar per vat, maar inmiddels is het optimisme dus alweer vervlogen. Inmiddels gaat men ervan uit dat de productiebeperking niet voldoende is om de teruggelopen vraag te compenseren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Olieprijs daalt naar laagste punt sinds 2002; tanken al vanaf 1,35

Afnemende vraag

Aan het begin van dit jaar kostte een vat nog bijna 70 dollar. Wereldwijd is de vraag naar brandstof met zo'n 30 procent gedaald tot het laagste niveau sinds 1995, denkt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

Uit een rapport dat vorige week werd gepubliceerd bleek dat in de VS de vraag naar brandstof zelfs met 32 procent is gedaald en dat de olievoorraden juist gigantisch zijn gestegen.

De IEA verwacht dat er dit jaar voor het eerst in tien jaar de vraag naar olie af zal nemen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van