Ga naar de inhoud
Beurs

In vier weken tijd 22 miljoen werklozen in VS door coronacrisis

Amerikanen staan met hun auto in de rij om een werkloosheidsuitkering aan te vragen. Beeld © Getty

Het aantal werklozen in de VS blijft flink verder oplopen. Afgelopen week kwamen er meer dan 5,2 miljoen nieuwe aanvragen voor een ww-uitkering bij in de VS. Daardoor komt de stijging sinds het uitbreken van de coronacrisis in slechts vier weken uit op meer 22 miljoen.

De coronacrisis drukt de Amerikaanse economie steeds verder omlaag. In één week tijd steeg het aantal mensen dat een werkloosheidsuitkering aanvroeg met meer dan 5.245.000. Dat is meer dan de verwachte toename van 5,1 miljoen.

15 procent werkloos

Met de stijging van vandaag erbij is nu circa 15 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking werkloos. Bij het huidige cijfer gaat het om de toename in de week tot en met vorige week zaterdag.

Vorige week waren er 6,6 miljoen nieuwe aanvragen, de week daarvoor zelfs 6,9 miljoen en drie weken terug 3,3 miljoen. De voorgaande drie weken was de toename van het aantal werklozen steeds meer dan gevreesd.

Recordaantal
Zie ook:
Recordaantal van 2.569 coronadoden op één dag in de VS

Banengroei sinds 2008 verdwenen

Het aantal nieuwe aanvragen dat nu bekend is gemaakt is wel minder dan dat van de afgelopen twee weken, maar het is nog altijd een fors aantal. Tot voor vier weken geleden stond het trieste record voor het aantal Amerikanen dat werkloos werd in een week namelijk op 695.000. Dat was in 1982.

Ook is duidelijk dat de Amerikaanse economie nog altijd flinke klappen oploopt. In vier weken tijd zijn bijna alle banen die er sinds de financiële crisis zijn bijgekomen weer allemaal verdwenen.

Corona

Gisteren overleden in de VS 2.569 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Niet eerder kwamen zoveel mensen op één dag om het leven.

Volgens president Trump is de piek van het aantal coronabesmettingen in de VS 'waarschijnlijk bereikt'.