Beurs

Amerikaanse olie flirt met grens van 20 dollar na nieuwe tegenvaller

15 april 2020 21:06 Aangepast: 15 april 2020 21:14
Een olie-installatie in de Amerikaanse staat Texas. Beeld © EPA

De coronacrisis brengt de olie-industrie klap na klap toe. Al sinds het begin van het jaar dalen de prijzen door wegvallende vraag en een ruzie tussen de olie-exporterende landen. Vanmiddag zakte de prijs van een vat Amerikaanse olie zelfs even onder de 20 dollar.

De nieuwe neergang van de olieprijs, komt kort nadat de OPEC en Rusland dit weekend een akkoord bereikten over het beperken van de olieproductie. De olielanden hebben zich voorgenomen om per dag 10 miljoen vaten minder op te pompen, om zo de vraag en het aanbod wat meer in balans te brengen.

Ruzie

Vorige maand lukte het niet om tot zo'n akkoord te komen, door ruzie tussen de Saoedi's en de Russen. Daarop besloot Saoedi-Arabië juist om nog veel meer olie op te pompen, waardoor de prijs kelderde.

In de aanloop naar het akkoord stegen de prijzen weer naar rond de 30 dollar per vat, maar inmiddels is het optimisme dus alweer vervlogen. Inmiddels gaat men ervan uit dat de productiebeperking niet voldoende is om de teruggelopen vraag te compenseren.

Veel aanbod, weinig vraag

Daar kwam vandaag nog een dramatisch rapport bovenop van de Amerikaanse Energy Information Administration. Daaruit blijkt dat de vraag in de VS naar brandstoffen met 32 procent is ingezakt, door de economische neergang. Bovendien is de olievoorraad gigantisch gestegen.

Met andere woorden: extreem veel aanbod en extreem weinig vraag. Na publicatie zakte de olieprijs zelfs even weg tot onder de 20 dollar. Inmiddels is de prijs weer een fractie boven de 20 dollar. Een vat Noordzee-olie is nog wel wat prijziger: daar wordt nu bijna 28 dollar voor betaald, wat nog altijd erg weinig is.

Laagste niveau sinds 1995

Aan het begin van dit jaar kostte een van nog bijna 70 dollar. Wereldwijd is de vraag naar brandstof met zo'n 30 procent gedaald tot het laagste niveau sinds 1995, denkt het Internationaal Energie Agentschap.

De organisatie verwacht dat er dit jaar voor het eerst in tien jaar de vraag naar olie af zal nemen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van