Beurs

'Frankrijk: 20 miljard voor strategische bedrijven als Air France-KLM'

10 april 2020 13:19
KLM heeft 90 procent van de vluchten geschrapt. Beeld © ANP

De Franse regering trekt 20 miljard euro uit voor bedrijven die een strategisch belang hebben voor de economie van het land. Ook Air France-KLM zou daaronder geschaard kunnen worden. Dat schrijven Franse media.

Frankrijk verhoogt de noodsteun van 45 naar 100 miljard euro om de gevolgen van het coronavirus te lijf te gaan. Van dat bedrag is 20 miljard bedoeld om hulp te geven aan bedrijven waarvan de Franse staat nu al aandeelhouder is.

Air France-KLM één van de eerste bedrijven zijn die daarvan kan profiteren, schrijft Les Echos naar aanleiding van een interview met de Franse minister van economische zaken en financiën Bruno Le Maire.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

KLM: luchtbrug naar China voor medische apparaten Philips

Coronavirus

Air France-KLM is, net zoals andere luchtvaartmaatschappijen, hard geraakt door de gevolgen van het coronavirus. Het aantal passagiers halveerde in maart ruimschoots.

In april en mei zal die daling naar verwachting nog veel groter zijn. De komende maanden is 90 procent van de vluchten geschrapt.

Ceo: snel staatssteun nodig

Volgens Anne Rigail, baas van Air France, heeft luchtvaartcombinatie Air France-KLM snel staatssteun nodig om de coronacrisis te kunnen overleven.

Air France-KLM heeft 6 miljard euro in kas, maar heeft desondanks snel hulp nodig van de Franse en Nederlandse regeringen. De directie van de luchtvaartcombinatie is in gesprek met de overheden van de landen, die beide 14 procent van de aandelen bezitten.

"De steun van de Franse en Nederlandse regering is absoluut noodzakelijk om hier doorheen te komen", zei Rigail. "We zijn dankbaar dat beide landen hebben toegezegd om te helpen."

Bezuinigen

In februari zei Air France-KLM al te gaan bezuinigen vanwege het coronavirus. Het concern verlengt geen tijdelijke contracten, omdat het denkt de komende 2 à 3 jaar minder mensen denkt nodig te hebben. Dat leidde aanvankelijk tot verontwaardiging bij oppositiepartijen in de Tweede Kamer en het kabinet vroeg om opheldering

Omdat het bedrijf gebruik maakt van overheidssteun, mag het niemand ontslaan. Maar alle andere manieren om het personeelsbestand in te krimpen zal KLM gebruiken. En daar heeft het kabinet begrip voor.

Momenteel praat Air France-KLM met zowel de Nederlandse als de Franse overheid over staatssteun. Volgens bronnen van persbureau Reuters hoopt het moederbedrijf op een miljardenlening met staatsgarantie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van