Ga naar de inhoud
Beurs

Dalende beurs leidt tot enorme toestroom beleggers

Beleggers worden langzaam weer warm voor de beurs. Beeld © Getty

De afgelopen weken daalden de beurskoersen, maar het aantal beleggers steeg juist fors. Ook bestaande klanten stopten meer geld in beleggingen. Beleggingsbanken kunnen de toestroom nauwelijks aan, blijkt uit rondgang van RTL Z.

Tot nu toe is de AEX-index met zo’n 20 procent gedaald, sinds medio februari ging er zelfs bijna 25 procent van de koersen af. Geen optimale omstandigheden om te beleggen, zou je zeggen. Of toch wel?

Klanten van online beleggersbank DeGiro kregen onlangs een brief waarin zij op de hoogte werden gesteld dat het mogelijk langer duurde voordat ze aan de beurt waren bij de servicedesk.

De reden: een grote toename van nieuwe klanten. Er ontstond zelfs een wachtlijst.

Voor
Zie ook:
Voor het eerst beleggen? Dit zijn de tips voor beginners

'Enorme toestroom'

Ook beleggersbank BinckBank merkt dat er meer belangstelling is voor de beurs. Woordvoerder Ronald Veerman spreekt van 'een enorme toestroom' aan nieuwe klanten, op sommige dagen zelfs 'vele honderden'. Dat soort groeipercentages is volgens hem het tienvoudige van normaal.

Ook bestaande klanten stortten meer geld. Bink nam zelfs een handjevol nieuwe medewerkers aan  en personeel van andere afdelingen sprong bij om de administratieve afhandeling te regelen.

'Zelfs gestopt met adverteren'

Al sinds begin dit jaar is het drukker, beaamt Wubbe Bos, beleggingsspecialist bij LYNX, ook een online beleggersbank.

Toen de koersen begonnen te dalen, werd dat niet minder. Blijkbaar zagen mensen dat als een goed moment om in te stappen, aldus Bos.

Het aantal nieuwe aanmeldingen lag ruwweg de helft hoger dan vorig jaar. Lynx is zelfs gestopt met adverteren, omdat de bank de toestroom bijna niet meer aankon.

Instapmoment:
Zie ook:
Instapmoment: nu aandelen kopen of nog even wachten?

Beleggers wachten nog met kopen

Vanaf het moment dat de beurs grote dalingen liet zien, was er een lichte toename in het aantal nieuwe beleggers. De laatste twee tot drie weken is de stijging zelfs 'aanzienlijk', aldus woordvoerder Alexandra Schippers van ING Bank. In maart werden zes keer zoveel rekeningen geopend als een jaar eerder.

De nieuwe beleggers bij ING zijn wel afwachtend. Op een groot deel van de nieuwe rekeningen is nog geen geld gestort. Waar ze op wachten, is niet duidelijk.

Misschien op wat lagere koersen, of tot er meer duidelijkheid is over het verloop van het coronavirus, aldus Bob Homan, hoofd ING Investment Office.

Shell populair

Volgens Veerman stappen nieuwe beleggers niet alleen in aandelen, maar ook in afgeleide producten, zoals opties en turbo’s. Met opties en turbo’s kun je extra verdienen als je de beweging van de markt goed inschat.

Wat betreft aandelen was vooral Shell was populair, aldus de woordvoerder van Binkbank. De omzet was in maart 3,5 keer zo hoog als in februari. Beleggers handelden daarnaast fors meer in ING en KPN.

Bij de opties werd er, naast opties op de AEX-index, meer gehandeld in Shell, ING, Aegon en ASML.