Ga naar de inhoud
Beurs

ING, ABN Amro en Rabobank: tot 1 oktober geen dividend

Beeld © ANP

Zowel ABN Amro, ING Bank als Rabobank stellen het betalen van dividend uit tot in ieder geval 1 oktober. Daarmee geven zij gehoor aan de oproep van de Europese Centrale Bank (ECB). ABN Amro verwacht zelfs een verlies te lijden over het eerste kwartaal.

De gedachte achter de oproep van de ECB was dat banken beter hun geld in het bedrijf kunnen houden, om zo beter in staat te zijn het bedrijfsleven te ondersteunen. Hoe meer kapitaal een bank heeft, hoe meer er kan worden uitgeleend.

De ECB verwacht dat banken verliezen zullen lijden doordat bedrijven waar ze geld aan hebben geleend failliet zullen gaan, aldus Corné van Zeijl van Actiam.

Kritiek
Zie ook:
Kritiek Rabo-topman Draijer op noodregeling overheid

Bankensteun

Banken staan er nu beter voor dan in 2008, toen ze moesten worden gesteund door de overheid, zegt hij. De beurskoersen van banken waren de laatste tijd al flink gedaald.

Misschien zullen banken wel worden genationaliseerd, zoals SNS Bank, oppert beurscommentator Hans de Geus. Dit is dus wellicht ook bescherming van de belastingbetaler in de toekomst, aldus De Geus.

Van Zeijl denkt dat als banken geholpen moeten worden, de overheid daar dan wel wat meer voor zal willen terughebben dan destijds. Aandeelhouders hoefden toen, bijvoorbeeld bij ING, niet zoveel in te leveren, aldus Van Zeijl.

In ING en zeker in ledencertificaten Rabobank zitten veel particuliere beleggers, voor hen zijn deze stappen wel zuur, zegt hij.

ABN Amro: verlies in eerste kwartaal

ABN Amro denkt dat in de eerste drie maanden van het jaar een verlies te zullen lijden, dat is mede door de incidentele tegenvaller van 183 miljoen euro door een klant in de VS.

De uiteindelijke van het dividend over 2019 wordt afhankelijk gesteld van een 'heroverweging van de situatie', zoals wanneer de onzekerheden rondom het coronavirus voorbij zijn. Bovendien zal ABN Amro in augustus 2020 geen tussentijds dividend uitkeren.

Rabobank

Rabobank doet in maart, juni en september geen uitkering op de Rabobank certificaten. Pas in oktober 2020 zou weer dividend kunnen worden uitgekeerd.

Bij de Rabobank gaat het niet om dividend op aandelen, maar op ledencertificaten. Rabobank is niet beursgenoteerd, maar de ledencertificaten zijn dat wel. 

De betaling op de ledencertificaten is 0,40625 euro per kwartaal.

ING Bank

ING Bank haalt het voorstel om 0,45 euro slotdividend per aandeel te betalen over 2019 van de agenda van de aandeelhoudersvergadering.

Verder zal er in augustus geen interimdividend worden betaald. De afgelopen jaren ging het daarbij om 0,24 euro per aandeel.

Niet vrijwillig

De stap van de banken is niet helemaal vrijwillig. De Nederlandsche Bank hintte vrijdag dat het beter zou zijn geen dividend te betalen.