Beurs

Arcadis, Heijmans en Accell keren toch geen dividend uit om corona

26 maart 2020 13:01
Accell maakt onder meer fietsen van het merk Koga Miyata. Beeld © ANP

Het aantal beursfondsen dat bij nader inzien vanwege het coronavirus toch geen dividend wil uitkeren blijft groeien. Arcadis, Heijmans en Accell komen op hun besluit terug om een deel van de winst over 2019 uit te keren aan aandeelhouders. Arcadis ziet ook af van het inkopen van eigen aandelen.

Het advies- en ingenieursbureau Arcadis, dat een noterring heeft aan de midkap, wil toch geen dividend uitkeren. Het voorstel is van de agenda voor de aandeelhoudersvergadering geschrapt. Verder wil Arcadis het huidige aandeleninkoopprogramma stoppen.

Ook bouwer Heijmans komt terug op het voorstel om dividend uit te betalen. Heijmans betaalde voor het laatst over 2013 dividend. Nu wilde het eindelijk weer dividend uitkeren, maar dat gaat dus niet door.

Gisteravond maakte fietsenproducent Accell ook al bekend het voorstel om dividend te betalen in te trekken. Alle drie de bedrijven zeggen zo contanten in huis te willen houden.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

CPB: uitbraak coronavirus zal economische groei hard raken

Heijmans

Heijmans zegt het jaar in alle sectoren goed te zijn gestart en dat de orderportefeuille goed gevuld blijft. Het denkt echter dat de gevolgen van de vergaande overheidsmaatregelen in de komende weken voelbaar zullen worden.

"Het sluiten van sommige Europese grenzen, het deels wegvallen van buitenlandse werknemers en de stagnerende toevoer van materialen hebben impact op de productiviteit", zegt topman Ton Hillen.

De koers van Heijmans keldert vandaag zo'n 7 procent. Sinds de top van medio februari is er al zo'n 37 procent vanaf gegaan.

Arcadis

Arcadis zegt dat aanvankelijk alleen de activiteiten in China en Hongkong werden geraakt. Sinds het coronavirus zich naar andere landen verspreidde, zijn echter ook de activiteiten in andere landen geraakt.

Er worden kosten bespaard door reizen te stoppen en door een vacaturestop. Het bedrijf bekijkt de mogelijkheden voor hulp van overheden in landen waar dat zou kunnen.

De koers van Arcadis daalt vandaag meer dan 2 procent. In de afgelopen zes weken is er ruim 40 procent vanaf gegaan.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

'Vooruitzichten Nederlandse banken worden slechter'

Accell

Gisteren maakte de Nederlandse fietsenproducent Accell, maker van onder meer Batavus, Sparta en Babboe, bekend hard te worden geraakt door het coronavirus. Het heeft de productie tot nu toe met bijna 70 procent verlaagd. Er wordt geen dividend uitbetaald en het bedrijf heeft al extra geld geleend.

Accell Group assembleert fietsen. Veel onderdelen, zoals frames, komen uit Azië, maar de toevoer stokt. Verder zijn er in heel wat landen beperkende maatregelen genomen voor mensen, waardoor fietsenwinkels zijn gesloten en de vraag daalt. De lagere vraag en problemen met de productie zijn extra vervelend, omdat klanten veel vaker in het eerste halfjaar een fiets kopen dan in de maanden daarna.

Banken

Omdat het coronavirus een 'heel negatieve invloed' heeft op de omzet en het resultaat, gaat Accell in de kosten snijden. Het bedrijf zegt in constructief contact te staan met de banken om ze op de hoogte te houden van de invloed van het coronavirus. 

Daarnaast wil Accell gebruik maken van de verschillende overheidsmaatregelen in de landen waarin het actief is. De koers van Accell is sinds medio februari al met circa 54 procent gedaald.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van