Ga naar de inhoud
Beurs

Fed koopt onbeperkt staatsleningen VS, maar beurs wacht op Congres

Jerome Powell, voorzitter van de Fed, eerder dit jaar. Beeld © AFP

De Fed, de Amerikaanse centrale bank, gaat onbeperkt staatsleningen kopen. Ook zal er geld worden geleend aan bedrijven. De politiek in de VS kan het echter nog niet eens worden over een steunpakket en dus gaat de aanvankelijke winst op beurzen verloren.

Terwijl het Amerikaanse Congres nog bakkeleit over steunmaatregelen voor de economie, neemt de Federal Reserve wederom stappen.

Niet alleen zullen er staatsleningen worden opgekocht, ook zal er krediet worden verstrekt aan bedrijven in de VS.

Volgens de Fed worden er 'enorme ontberingen' geleden door de coronapandemie en is nu duidelijk dat de economie met 'ernstige verstoringen' te maken krijgt.

Zo
Lees ook:
Zo werkt het ECB-steunprogramma van 750 miljard euro

Rente al verlaagd

Eerder verlaagde de Fed al twee keer de officiële rente, tot een niveau van tussen de 0 en 0,25 procent. Dat drukte de marktrente al. Door de nieuwe stappen gaat de marktrente verder omlaag. Zo daalde de marktrente even tot onder de 0,7 procent.

Door een lagere rente kunnen bedrijven en consumenten goedkoper lenen.

Bij de laatste renteverlaging maakte de Fed ook al een opkoopprogramma bekend. Het ging toen om een bedrag van 500 miljard dollar (475 miljard euro) voor de aankoop van Amerikaans staatspapier en nog eens 200 miljard voor het kopen van hypotheekobligaties. 

Goed voor de beurs

Voor aandelenmarkten is een lage rente eveneens gunstig. Maar beleggers zijn nog niet overtuigd, want het Amerikaanse Congres is het nog niet eens over een steunpakket.

De futures voor Wall Street veerden aanvankelijk op, nadat de steun van de Fed bekend werd. Maar doordat het Congres het nog niet eens kan worden, zakt Wall Street na opening toch weer in de min.

De AEX profiteerde in eerste instantie mee met de steun van de Fed, maar nu de Amerikaanse beurzen in de min staat, verliest de AEX meer dan 1 procent.

Dat is wel minder groot dan eerder vandaag, toen de AEX nog zo'n 4 procent in het rood stond.

Shell
Lees ook:
Shell en Randstad houden cash in kas vanwege coronacrisis