Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

AEX begint handelsdag weer met forse winst: +4 procent

20 maart 2020 09:16 Aangepast: 20 maart 2020 09:52
De AEX zet vandaag de winst van gisteren voort. Beeld © Getty

Het sentiment op de beurzen is beter en in Amsterdam stijgen de koersen verder. De meeste AEX- en midkapfondsen staan hoger.

Het duurde even tot er voor alle fondsen een koers was, omdat sommige meer dan 6 procent hoger leken te openen. Uiteindelijk begon de AEX-index ruim 4 procent in de plus.

De Midkap-index staat eveneens meer dan 4 procent hoger op boven de 600 punten.

De AEX-index staat nog altijd 27 procent lager dan aan het begin van het jaar, maar anderzijds 12 procent hoger dan het laagste punt van iets onder de 390 punten, afgelopen maandag.

Ten opzichte van het slot van vorige week vrijdag staat de AEX-index nu op een kleine winst. De midkap staan nog bijna 5 procent lager dan vorige week.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Instapmoment: nu aandelen kopen of nog even wachten?

Shell en financials

Shell is in de AEX één van de sterkste stijgers, met een winst van zo'n 8 procent. Dat komt omdat de olieprijs oploopt. Ook banken en verzekeraars staan flink hoger. 

De laatste tijd vielen hier juist klappen, omdat deze ondernemingen veel leningen hebben uitstaan er er vrees was dat een deel daarvan niet kon worden terugbetaald.

Zo stijgen Aegon en NN meer dan 9 procent. Het lijkt erop dat het vertrouwen weer wat is toegenomen nadat de ECB deze week in een noodvergadering besloot om een groot steunpakket te lanceren.

Midkap

In de midkap-index winnen Altice Europe, vastgoedfonds Eurocommercial Properties en optiekketen GrandVision meer dan 10 procent.

De enige verliezer in de midkap is Flow Traders, dat juist profiteert van onrust op de markten.

Wall Street

Gisteren stegen de koersen al in Europa en op Wall Street. Vanochtend gingen de koersen in Azië ook omhoog en de futures wijzen op een hogere opening in de VS, vanmiddag om 14:30 uur onze tijd.

De Europese Centrale Bank ontvouwde een nieuw opkoopprogramma en beloofde 'geen limiet' te stellen aan zijn toewijding aan de euro. Verder kwam de Bank of England met zijn tweede renteverlaging in een maand, naast een verruiming van het opkoopprogramma van obligaties.

Olieprijs

Daarnaast liet de Amerikaanse president Trump doorschemeren in te willen grijpen in het olieconflict tussen Saudi-Arabië en Rusland, dat voor een spectaculaire daling van olieprijzen heeft gezorgd.

Daarop stegen de koersen van olieconcerns in de VS.

In RTL Z Voorbeurs zei Teeuwe Mevissen van Rabobank: "Het gaat om maar één vraag: wanneer krijgen we het coronavirus onder controle? Het wachten is op een medicijn of vaccin tot de markt echt tot rust komt".

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van