Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Weer hele slechte dag voor Wall Street: S&P 500 daalt ruim 5 procent

18 maart 2020 21:39 Aangepast: 18 maart 2020 22:25
Wall Street maakte tegen het slot een stukje van het eerdere verlies goed. Beeld © AFP

De aandelenbeurzen zijn nog altijd niet tot rust gekomen. Op Wall Street daalden de koersen fors, met meer dan 5 procent. Vanmiddag sloot onze AEX ook al met een verlies van 4, 8 procent.

De Dow Jones index verloor vandaag 6,3 procent en sloot onder de 20.000 punten. Dat is voor het eerst sinds februari 2017. De Dow stond zelfs even onder de 19.000 punten.

Ook de brede S&P 500 index zakte hard weg, maar de daling was met 5,2 procent iets minder fors. De Nasdaq, waarin veel technologie-ondernemingen zitten, verloor 4,7 procent.

Volatiele handel

De handel werd tussentijds voor 15 minuten stilgelegd omdat de S&P 500 met 7 procent was gedaald. Dat de beurshandel bijzonder volatiel is blijkt wel uit het feit dat de S&P 500 maar liefst acht dagen op rij met minstens 4 procent is gestegen of gedaald. In november 1929 gebeurde dat zes beursdagen achter elkaar.

De VIX-index, ook wel bekend als de paniekbarometer, staat op circa 76. Dat is weliswaar iets lager dan gisteren, maar aanzienlijk meer dan normaal.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Instapmoment: nu aandelen kopen of nog even wachten?

Slot is niet op laagste punt

De koersdalingen komen nadat gisteren de beurzen in de VS juist waren gestegen. De S&P 500-index eindigde wel wat minder laag dan maandag en aan het eind de handel werd een deel van het aanvankelijke koersverlies ingelopen.

Dat geldt voor zowel de S&P 500, als de Dow en de Nasdaq. Het sentiment profiteerde van het nieuws dat de Senaat akkoord gaat met een plan om de gevolgen van het coronavirus te beperken en de mogelijkheden voor betaald verlof uit te breiden.

Autobouwers en olieprijs

Grote Amerikaanse autobouwers als Fiat Chysler, Ford en General Motors (GM) hebben aangekondigd hun fabrieken in Noord-Amerika tijdelijk te sluiten vanwege het coronavirus. Hun aandelen zakten tot ruim 17 procent.

De onrust op de oliemarkt houdt ook onverminderd aan. De olieprijzen daalden tot het laagste niveau in jaren. Een vat Amerikaanse olie werd 16,6 procent goedkoper op 22,47 dollar. Brentolie kostte 8,7 procent minder op 26,21 dollar per vat.

Naast de coronacrisis, zijn de oliemarkten al dagen in de ban van de prijzenoorlog tussen Saudi-Arabië en Rusland, die schalieoliebedrijven in de VS slecht uitkomt.

AEX

Vanmiddag eindigden in Amsterdam de AEX (-4,8 procent) en de midkap-index (-5,8 procent) ook al in de min.

Aalberts, ASML en Shell verloren meer dan 10 procent.

In de midkap daalden Altice Europe, ASMI, Basic-Fit, Besi en GrandVision met dubbele cijfers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore