Beurs

AEX opent diep in het rood: ‘Geen reden om beurs te sluiten’

18 maart 2020 09:37 Aangepast: 18 maart 2020 09:38

Na een opleving dinsdag opent de Amsterdamse beurs woensdag in de min. Beleggers maken zich op voor een nieuwe grillige beursdag in een wereld geteisterd door het coronavirus.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na opening van de markt 3 procent in de min op 411,37 punten. De MidKap daalde 2,1 procent tot 592,08 punten. 

De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 3,6 procent. De beursgraadmeter in Milaan zakte 0,5 procent. De Italiaanse beurswaakhond heeft het verbod op shortselling verlengd. Beleggers mogen 90 dagen niet meer speculeren op een koersdaling van een aandeel.

Angst voor recessie

Beurzen wereldwijd reageren grillig op het coronavirus uit vrees voor een recessie, ondanks de vele steunmaatregelen die overheden.

De aandelenbeurzen in New York sloten dinsdag met flinke winsten, na de zwaarste koersverliezen sinds de grote beurscrash van 1987. De Amerikaanse overheid overweegt een economisch stimuleringsplan van zeker 1 biljoen dollar. 

Volgens minister van Financiën Steven Mnuchin ligt er een voorstel op tafel waarmee 1000 miljard dollar in de economie wordt geïnjecteerd.

Steunpakket

Ook het Nederlandse kabinet kondigde dinsdagavond een steunpakket voor Nederlandse ondernemers aan. Zo krijgen bedrijven die werktijdverkorting hebben aangevraagd voor hun personeel, 90 procent van hun loonkosten vergoed.

Euronext, de uitbater van de effectenbeurs in Amsterdam, liet woensdag ook weten in de corona-uitbraak geen reden te zien om de beurzen te sluiten. Volgens topman Stéphane Boujnah is het  juist belangrijk voor de liquiditeit en prijsvorming dat de handel in aandelen door kan gaan.

Er zijn volgens Boujnah geen gezondheidsrisico's voor werknemers, omdat het meeste personeel "zonder problemen" thuiswerkt. De stabiliserende maatregelen die altijd van kracht zijn om grote schokken in de koers te dempen, doen bovendien hun werk, aldus de topman.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van