Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Wall Street weer keihard onderuit; AEX fors in het rood

16 maart 2020 14:37 Aangepast: 16 maart 2020 15:31
Het is weer een slechte dag op de beurzen. Beeld © AFP

Het sentiment op de aandelenbeurzen blijft slecht. De brede Amerikaanse S&P 500 index staat zo'n 9 procent lager. De AEX verliest 6 procent en stond zelfs onder de 400 punten.

Het blijft malaise voor beleggers. Wall Street begon fors lager. De belangrijkste indexen stonden even meer dan 11 procent in de  min.

Later werd dat verlies wat afgezwakt, maar na een uur handelen handelen staat de Dow Jones index nog altijd 10 procent lager, net als de brede S&P 500 index en de Nasdaq, waarin veel technologiefondsen zitten.

Onrust

De handel in de S&P 500 werd kort na opening korte tijd stilgelegd, omdat de index 7 procent lager stond. Inmiddels is de handel weer hervat.

De hele dag gaven de futures al aan dat de beurzen in de VS flink lager zouden beginnen. De daling volgt op de forse stijging van 9 procent van afgelopen vrijdag. Die is nu dus teniet gedaan.

De onrust op de beurs blijkt ook uit het oplopen van de VIX-index, ook wel paniek-barometer genoemd. De VIX-index meet de verwachte beweeglijkheid van de beurs in de komende 30 dagen, gebaseerd op optieprijzen.

Normaal staat de VIX-index rond de 10, maar nu stijgt deze tot boven de 70, dat is rond het hoogste niveau sinds 1990.

Fed

Gisteren verraste de Fed, de Amerikaanse centrale bank, met een renteverlaging van een vol procentpunt tot de bandbreedte 0 tot 0,25 procent.

Maar dat heeft niet de gewenste rust gebracht op de markten. Beurzen wereldwijd staan in de min. Wall Street is nog altijd de belangrijkste beurs in de wereld en beleggers houden de ontwikkelingen daar dan ook nauwgezet in de gaten. Vanochtend daalden de koersen in Azië al.

AEX

In Europa dalen de koersen flink. Zo verliest de AEX-index 6 procent. Op één na staan alle AEX-fondsen in de min. Sterkste daler is Unibail-Rodamco-Westfield, dat in winkelcentra belegt. De koers gaat zo'n 19 procent onderuit.

AegonAkzoNobel, ArcelorMittal, ASRING en NN verliezen meer dan 12 procent. Een kwartier na opening van Wall Street stond de helft van de AEX-fondsen meer dan 10 procent in de min. Later was dat beeld wat minder dramatisch.

Opvallend is de gang van zaken bij AEX-fonds Ahold Delhaize, de koers stijgt mer een kleine 1 procent. Beleggers denken dat het supermarktconcern profiteert van de grote verkopen die veel consumenten de afgelopen dagen deden.

Midkap

De midkap-index zakt circa 9 procent weg. De sterkste verliezer hier is Eurocommercial Properties, dat in winkelpanden belegt. De koers daalt circa 24 procent.

Ook Air France-KLM, Basic-FitFugro en vastgoedfonds Wereldhave dalen meer dan 15 procent.

De enige die in de midkap in de plus staat is Flow Traders, dat profiteert van onrust op de beurzen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van