De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, haalt een paardenmiddel uit de kast om de mogelijke gevolgen van het coronavirus in de VS te bestrijden. De rente wordt onverwachts met een procentpunt verlaagd naar bijna 0 procent, en er worden honderden miljarden in de economie gepompt.
Het is voor de tweede keer dat de Federal Reserve (Fed) onverwachts actie onderneemt in een poging de gevolgen van het virus in te tomen. “De uitbraak van het coronavirus heeft in veel landen, waaronder de Verenigde Staten, de gemeenschappen geschaad en de economische activiteit verstoord”, stelt de bank zondagavond in een statement.
Grote invloed op economie
De effecten van het virus zullen op korte termijn grote invloed hebben op de economische activiteit en een risico vormen voor de toekomst. Daarom wordt de rente verlaagd naar 0 tot 0,25 procent, schrijft de Fed.
“De Federal Reserve moedigt banken aan om hun kapitaal- en liquiditeitsbuffers te gebruiken voor leningen aan huishoudens en bedrijven die door het coronavirus zijn getroffen”, schrijft de centrale bank.
700 miljard
Om de economie verder te stimuleren start de Fed ook een opkoopprogramma. De centrale bank gaat voor 500 miljard (475 miljard euro) aan Amerikaans staatspapier kopen en voor nog eens 200 miljard aan hypotheekobligaties
Grote vraag is hoe er gereageerd wordt op de tweede onverwachte stap van de Fed. De eerste keer waren beleggers verrast door de stap van de centrale bank, die juist de rust probeert te bewaren in de markten, en daalden de koersen flink.
Dat is precies wat ook nu gebeurt. Iets na de start van de voorbeurshandel duikt de Dow Jones zo’n 600 punten omlaag. Bij de S&P 500 gaat er voorbeurs zo’n 4 procent af.
Handel in valuta goedkoper
De Fed en vijf andere centrale banken, waaronder de Europese Centrale Bank, hebben ook afgesproken bepaalde onderlinge transacties die centrale banken van voldoende vreemde valuta moeten voorzien goedkoper te maken.
Het gaat om zogeheten swaps in valuta, waarbij de ene centrale bank vreemde valuta van de andere koopt, met de belofte deze later tegen een vaststaande wisselkoers terug te kopen.
Ook de Bank of England, de Bank of Canada, de Bank of Japan en de Zwitserse nationale bank zijn bij deze overeenkomst betrokken.