Beurs

Dramatische dag op AEX, beurs zakt bijna 11 procent

12 maart 2020 17:39 Aangepast: 12 maart 2020 18:06
De Amsterdamse beurs. Beeld © ANP

De AEX is zojuist gesloten op 432 punten, een daling van 10,8 procent. De hele dag heeft de belangrijkste Amsterdamse graadmeter diep in het rood gestaan. In New York werd de handel tweemaal automatisch stilgelegd vanwege de grote verliezen. "Het is een ongekend bloedbad", zegt beurscommentator Jacob Schoenmaker. Het is de op een na grootste dagdaling ooit voor de AEX.

Alle 25 bedrijven in de AEX stonden ruim in de min. Vooral verzekeraars Aegon en NN Group hadden het zwaar, net als banken ING en ABN Amro. Zij stonden allemaal bijna 20 procent in het rood. Betaalbedrijf Adyen kwam er nog het beste vanaf met een daling van 5 procent.

Dramatisch slechte dag

"Deze slotstand maakt dit de op een na slechtste beursdag voor de AEX ooit", zegt Schoenmaker. "Nog een half procent extra, en ook dat record zou worden gebroken. Individuele fondsen doen het nog veel slechter", zegt Schoenmaker. Hij doelt op de financieel dienstverleners die bijna allemaal 20 procent daalden. 

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog:

Vrouw van Canadese premier Trudeau besmet met coronavirus

De hele AEX krijgt in korte tijd flinke klappen te verwerken. "Er zijn tweehonderd punten vanaf gegaan in amper drie weken tijd. De afgelopen weken ging het hard omlaag en verloor de AEX bijna 30 procent. Het is een ongekend bloedbad." 

De internationale beurzen openden vanmorgen vroeg met onrust en paniek nadat de Verenigde Staten een inreisverbod voor Europeanen afkondigden. De AEX kelderde met dik 5 procent en heeft vervolgens niet meer in het groen gestaan.

Positief en negatief scenario

Waar het heen gaat durft Schoenmaker niet te zeggen. "Het is een nieuw type crisis en hij is vrij nieuw. Dat betekent dat het ook snel weer goed zou kunnen gaan", zegt de beurscommentator. "In het meest positieve scenario maken we ons over een maand veel minder zorgen, zijn het aantal nieuwe besmettingen lager en veren we terug omhoog." 

In het meest negatieve scenario is er sprake van een 'tweede ronde', zegt Schoenmaker. "We zien nu al winstwaarschuwingen, maar als het virus aan blijft houden zien we het terug in de cijfers en volgen er vacature- en investeringsstops. Dan kan op enig moment het virus wel bedwongen worden, maar er kan zo een sneeuwbaleffect optreden en dan rol je zo een klassieke recessie in. Dat zou ook niet vreemd zijn", zegt hij. 

 

Maatregelen aangekondigd

De verwachte steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank zorgden er niet voor dat beleggers meer vertrouwen kregen. Er werd een verlaging van het rentetarief verwacht, maar de ECB doet daar voorlopig niets aan. Wel beloofde Christine Lagarde het opkoopprogramma voor obligaties te verruimen en extra goedkope leningen aan banken te verstrekken. Met die twee maatregelen moet een financiële crisis afgewend worden.

In Nederland werden in de loop van de middag nieuwe maatregelen aangekondigd. Er werd opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken. Wie gezondheidsklachten heeft moet ook thuisblijven. Evenementen met meer dan 100 bezoekers zijn afgelast en het bezoek aan ouderen en kwetsbaren moet beperkt worden.

Die maatregelen gelden in ieder geval tot 31 maart. Mogelijk volgen er voor bepaalde regio's van het land, zoals Brabant met relatief veel besmettingen, nog specifieke maatregelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beurzen hard geraakt door corona en olie – wat betekent dat voor jou?

Amerikaanse beurzen in de min

In de Verenigde Staten zakte de S&P 500 kort na opening met 7 procent. De handel werd toen automatisch een kwartier stilgelegd. Dat is al de tweede keer dat het noodmechanisme werd ingeschakeld in een week tijd.

Dat mechanisme werd ingesteld na de grote beurscrash van 1987. Als na zo'n daling en pauze de S&P 500 in totaal 13 procent daalt volgt er weer een kwartier pauze. Bij een daling van 20 procent wordt de handel helemaal opgeschort voor de hele dag.

Luchtvaartmaatschappijen als Delta Air Lines, American Airlines, United Airlines en Southwest Airlines stonden tot ruim 14 procent in het rood. Zij hebben het al langer zwaar door de schadelijke impact van de ziekte op het vliegverkeer. Ook Air France-KLM heeft het zwaar. Het aandeel staat al de hele dag in de min.

Bekijk de extra uitzending van RTL Nieuws en RTL Z over het coronavirus. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van