Beurs

Erg slechte dag op de beurs: AEX daalt 6 procent

12 maart 2020 12:51 Aangepast: 12 maart 2020 16:25
Weer rode dag op de beurzen. Beeld © ANP

Het is een erg slechte dag op de Amsterdamse aandelenmarkt. De AEX verliest zo'n 6 procent en de midkap zelfs bijna 7 procent. Alle AEX- en midkapfondsen staan lager. Her en der worden flinke koersdreunen uitgedeeld.

De AEX en de midkap openden al lager en sindsdien is de situatie niet verbeterd. De AEX-index staat rond het middaguur bijna 6 procent lager en de midkap gaat zelfs zo'n 6,5 procent onderuit.

Ook Flow Traders in de min

Aanvankelijk stond midkapper Flow Traders, dat voordeel heeft van onrustige markten, nog in het groen, maar inmiddels is dat omgeslagen in verlies. Daarmee staan vandaag alle fondsen van de AEX, de midkap én de smallcap-index in de min.

In het jaar tot nu toe staan alle AEX-fondsen in het rood. In de midkap staat alleen Flow Traders in het jaar tot nu toe op een klein plusje van 1 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Inreisverbod VS dramatisch voor reizigers: 'Probeer om te boeken'

Aegon daalt 11 procent

Verzekeraar Aegon keldert meer dan 11 procent en is daarmee de grootste daler in de AEX-index. Staalfonds ArcelorMittal, dat altijd grotere uitslagen kent dan de index, verliest meer dan 9 procent. ABN Amro, ING, NN en Randstad staan meer dan 8 procent lager.

De verliezen in de midkap zijn nog groter dan in de AEX. AMG, Altice Europe, BAM, Basic-Fit, Fugro en Wereldhave gaan meer dan 10 procent onderuit.

Inreisverbod VS

Beleggers schrokken van het Amerikaanse inreisverbod voor Europeanen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt de virusuitbraak inmiddels een pandemie.

Vooral de al zwaar getroffen luchtvaartmaatschappijen krijgen rake klappen. In Amsterdam staat Air France-KLM meer dan 8 procent lager, eerder was dat verlies bijna 15 procent.

De futures wijzen op een wederom lagere opening van Wall Street. Eerder vandaag werd de voorbeurshandel in futures even stilgezet, omdat de futures wezen op een daling van 5 procent. Op dat niveau wordt de handel stilgezet.

ECB

Beleggers zijn benieuwd naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Centralebankpresident Christine Lagarde komt naar verwachting met steunmaatregelen om de negatieve economische gevolgen van het nieuwe coronavirus te verzachten.

Crypto's ook zwaar onderuit

Niet alleen aandelenkoersen lijden onder de onrust op de financiële markten. Ook cryptomunten, zoals de bitcoin, boeken flinke verliezen.

De prijs van bitcoin daalde de afgelopen 24 uur 20 procent. De klappen voor tweede cyptomunt ethereum daalt zelfs 29 procent en ripple 23 procent.

Sinds het hoogste punt van dit jaar, medio februari, daalde de prijs van bitcoin al met 40 procent. Dat is meer dan de AEX-index.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van