Beurs

Bloedbad AEX: dit jaar maar 2 fondsen op minder dan 10 procent verlies

13 maart 2020 11:08 Aangepast: 14 mei 2020 20:44
Topman Van der Does van Adyen. De koers van Adyen steeg dit jaar als enige AEX-fonds, met circa 0,5 procent. Beeld © Getty

Het jaar 2020 leek zo mooi te worden voor beleggers, maar ondanks de kleine winst van vandaag staan inmiddels alle AEX-fondsen dit jaar in de min. De verliezen zijn fors, slechts twee fondsen kachelden met minder dan 10 procent achteruit.

Medio februari stonden we voor de AEX op een winst van 4,5 procent. Nu, drie weken later, kijken beleggers tegen een verlies van ruim 150 punten, oftewel 27 procent aan.

Met alle AEX-fondsen, op één na, sta je in het jaar tot nu toe op koersverlies en zelfs 23 van de 25 AEX-fondsen kelderden al met dubbele cijfers.

Adyen

Toch is niet alles helemaal slecht. Als je aandelen in betaalbedrijf Adyen hebt, dat elektronische betalingen mogelijk maakt voor onder meer Facebook, Spotify en De Bijenkorf, dan sta je in 2020 niet op koerswinst, maar ook niet op koersverlies.

Verder hield tankopslagbedrijf Vopak het verlies beperkt, tot 'slechts' zo'n 7 procent. Het bedrijf profiteert van de lage olieprijs. Beleggers kopen nu olie, slaan het op, om het later tegen een hogere prijs te kunnen verkopen.

Aegon: -55 procent

Het ergst zijn beleggers in Aegon eraan toe, zij hebben op papier al 55 procent verloren van wat ze op 31 december nog bezaten. Ook aandeelhouders in ArcelorMittal, ING en ABN Amro zijn meer dan de helft armer.

ArcelorMittal beweegt altijd heftiger dan de beurs en financiële instellingen lijden onder de vrees van beleggers dat zij moeten afboeken op leningen, omdat bedrijven rente en aflossingen niet kunnen terugbetalen.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

RTL Z Voorbeurs: niemand durft te zeggen of dit de bodem is

Flow Traders

Onder de midkappers is er één lichtpuntje: Flow Traders. Dat profiteert van onrust op de beurs. Er wordt dan namelijk veel meer gehandeld in ETF's, fondsen waarmee je in feite een stukje van de index kunt kopen.

Daardoor stijgen de handelsinkomsten van Flow Traders. De koers van het fonds staat nu zo'n 4 procent in de plus in het jaar tot nu toe.

Fugro: -67 procent

In de midkap vallen zeer forse klappen. Zo kelderde Fugro al met 67 procent. Het fonds zoekt onder meer voor olie- en gasbedrijven de bodem af. Door de lage olieprijs is het voor olieconcerns minder aantrekkelijk om nieuwe zoektochten op touw te zetten.

Verder wilde Fugro eind februari voor 500 miljoen euro lenen, maar vanwege de marktomstandigheden lukte dat niet.

Ook Wereldhave, Altice EuropeAir France-KLM en OCI en daalden dit jaar al met meer dan 50 procent.

Vastgoedfonds Wereldhave heeft last van de slechte markt voor winkelpanden en Air France-KLM lijdt onder het coronavirus, waardoor passagiers minder vliegen, en het Amerikaanse inreisverbod.

GrandVision en WDP verliezen minder dan 10 procent

Er zijn slechts twee fondsen op de midkap waarvan de koers in de afgelopen 2,5 maand niet met dubbele cijfers omlaag ging: GrandVision (-5 procent) en WDP (-8 procent|). Op GrandVision is een bod van 28 euro, zodat daar een bodem ligt onder de koers.

Dat de koers nu iets onder de hoogte van dat bod ligt, komt omdat er altijd beleggers zijn die liever nu al hun geld ontvangen in plaats van te wachten tot de overnemer iets meer betaalt. Verder ligt de geplande overname door brillenfabrikant EssilorLuxottica onder het vergrootglas van de Europese Commissie, zodat niet zeker is of hij wel doorgaat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van