Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Aandelen kelderen opnieuw: AEX opent bijna 6 procent lager

12 maart 2020 09:18 Aangepast: 12 maart 2020 09:50
De beurskoersen in Amsterdam gaan verder onderuit. Beeld © ANP

De ellende op de aandelenbeurzen blijft maar voortduren. De AEX krijgt vandaag weer een forse dreun, de index begint bijna 6 procent lager. De koersen dalen over de hele linie. Midkapper Air France-KLM opende 15 procent in de min.

Het duurde even voordat er voor alle fondsen een koers was. De AEX-index opende uiteindelijk bijna 6 procent lager op 454 punten. Alle AEX-fondsen verliezen vandaag terrein. In het jaar tot nu toe staan alle AEX-fondsen in het rood.

Grootste dalers in de AEX vandaag zijn Aegon en Galapagos, die meer dan 9 procent verliezen. ASML, ASR, DSMGalapagos, ING, NN, Philips, Prosus en Randstad, dalen meer dan 8 procent.  

Midkap

Ook de midkap-index, van middelgrote fondsen, krijgt weer een dreun. Deze opende 6,7 procent in de min op punten. In de midkap staat alleen Flow Traders in de plus, dat profiteert van onrust op de beurzen.

In de midkap is Air France-KLM de grootste verliezer, met een min van zo'n 14 procent. Er zijn nog vijf andere fondsen in de midkap die vandaag met dubbele cijfers onderuit gaan:  AMG (-11 procent), Altice Europe (-10 procent), Fugro (-12 procent), OCI (-10 procent) en Wereldhave (-10 procent).

Dit is de laagste stand sinds november 2016. Dat betekent dat in 3,5 weken tijd de koerswinst van bijna 3,5 jaar is weggevaagd.

Klap voor sentiment

Het sentiment onder beleggers krijgt weer een klap door het besluit van de Amerikaanse president Trump om het vliegverkeer van Europa naar de Verenigde Staten vanaf morgen middernacht voor dertig dagen te verbieden.

Dat zorgt voor grote onzekerheid, hier zitten de financiële markten niet op te wachten, integendeel, zeggen Jos Versteeg van InsingerGilissen en beurscommentator Jacob Schoenmaker.

Koersval Wall Street en Azië

Gisteren kelderden de koersen op Wall Street met zo'n 5 procent. De Dow Jones staat daarmee al 20 procent onder de top en daarmee is de Dow officieel in een 'bearmarket' beland. 

De brede S&P 500-index en de Nasdaq waren gisteravond nog net niet 20 procent gedaald ten opzichte van het hoogste punt van een paar weken terug. Met een min van 19 procent zitten ze daar echter niet ver vanaf.

Futures Wall Street in het rood

De futures wijzen kort voor opening van de beurzen in Amsterdam op een verdere daling van Wall Street met meer dan 4 procent. In Azië verloren de beurskoersen vanochtend wederom terrein. Zo daalde de Japanse Nikkei met 4,4 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van