Beurs

Koersen Azië kelderen op koersval Wall Street en inreisverbod VS

12 maart 2020 08:27
Een voetganger loopt in Japan langs een bord die de stand van de Nikkei-index aangeeft. Beeld © AFP

In Azië zijn de aandelenkoersen vanochtend wederom fors gedaald. Daarmee volgen de beurzen in onder meer Japan, China, Zuid-Korea de Amerikaanse beurzen. Verder zorgt het inreisverbod van president Donald Trump voor Europeanen voor onrust.

De Japanse Nikkei-index kelderde vanochtend met 4,4 procent, de beurs in Hongkong daalt 3,6 procent, die in Zuid-Korea met 3,9 procent en de Australische beurs gaat zelfs 7,4 procent onderuit.

De Nikkei bereikte tussentijds het laagste niveau sinds april 2017. Alleen de daling in het Chinese Shanghai valt mee: een teruggang met 'maar' 1,5 procent. In China lijkt het virus over zijn hoogtepunt heen te zijn en neemt het aantal nieuwe besmettingen af.

De bestempeling door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de virusuitbraak als pandemie hakt er ook in bij het sentiment onder beleggers.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Alle ogen gericht op de ECB, wat doet die om een crisis te voorkomen?

Klappen voor luchtvaartbedrijven

Luchtvaartmaatschappijen kregen flinke klappen. Zo zakte Japan Airlines 7 procent en ANA Holdings, ook een Japanse luchtvaartmaatschappij, verloor 5,6 procent.

In Hongkong ging Cathay Pacific 3,4 procent onderuit en het Australische Qantas kelderde bijna 10 procent. Volgens voorzitter Patrick Healy van Cathay is de situatie nog nooit zo ernstig geweest.

Dow in 'bearmarket'

Gisteren daalden de koersen op Wall Street al fors. De Dow Jones Index daalde ten opzichte van de top al met in totaal 20 procent en daarmee is de Dow officieel in een 'bear market' beland. Dat is een situatie waarin de beurskoersen per saldo dalen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van