Beurs

Weer hele zware dag op Wall Street: koersen zakken 5 procent

11 maart 2020 23:12 Aangepast: 12 maart 2020 06:36
Beeld © AFP

Het was vandaag weer een bloedrode dag op de Amerikaanse beurs. De brede S&P 500-index en technologie-index Nasdaq daalden bijna 5 procent en de Dow Jones-index zelfs een kleine 6 procent.

De rust is nog niet teruggekeerd op de beurzen. Vandaag daalden de koersen op Wall Street voor met bijna 1500 punten. Daarmee is de winst van bijna 1200 punten van dinsdag alweer helemaal teniet gedaan.

De Dow Jones ging bijna 5,9 procent onderuit, tot 23.553 punten, de S&P 500 kelderde 4,9 procent tot 2741 punten en de Nasdaq, waarin veel techfondsen zitten, verloor 4,7 procent tot 7952 punten.

De koersen in de VS daalden veel sterker dan in Nederland en de rest van Europa. De AEX verloor slechts 0,11 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Nieuwe financiële crisis door corona?

Corona

Het oprukkende nieuwe coronavirus maakte beleggers weer nerveus, ook omdat duidelijke maatregelen door de Amerikaanse overheid om het drukkende effect op de economie tegen te gaan nog uitblijven.

Verder deden de dalende olieprijzen door het conflict tussen Rusland en Saudi-Arabië het sentiment geen goed.

Boeing

De verliezen liepen op nadat de wereldgezondheidsorganisatie WHO zei dat er officieel sprake is van een wereldwijde pandemie door het coronavirus.

Zware klappen vielen er bij vliegtuigfabrikant Boeing, dat 18,5 procent verloor, en cruismaatschappijen. De Amerikaanse overheid waarschuwde de bevolking om voorlopig geen cruises meer te maken. Boeing kampt nog met het 737 Max-drama.

'Bear market'

Sinds het hoogste slot, pas enkele weken geleden, staat de Dow Jones al 20,1 procent lager. Een daling van 20 procent of meer wordt in de markt gezien als een 'bear market', oftewel een eind aan de periode van per saldo stijgende koersen en in plaats daarvan per saldo dalende koersen.

De brede S&P 500 en de Nasdaq echter zijn nog niet zoveel gedaald, maar met een min van 19 procent ten opzichte van de top komen ze wel in de buurt.

Inmiddels wijzen de futures voor donderdag voor een licht herstel op Wall Street, maar dat is lang niet genoeg om de dreun van vandaag goed te maken.

Maatregelen

Eerder vandaag kwam de Britse centrale bank met een renteverlaging en andere maatregelen tegen de economische impact van het coronavirus.

Naar verwachting komt de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag met steunmaatregelen.

De olieprijzen gingen weer flink omlaag na de opleving op dinsdag. Het Saoedische staatsolieconcern Saudi Aramco gaat zijn olieproductie verhogen. De stap maakt deel uit van de prijzenoorlog die Saudi-Arabië heeft ontketend op de oliemarkt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van