Ga naar de inhoud
Beurs

ABN Amro betaalt vertrekkende topman half jaar door

Van Dijkhuizen ontvangt na zijn vertrek als ceo nog 9 maandsalarissen. Beeld © ANP

Zoals verwacht ontvangt vertrekkend bestuursvoorzitter Kees van Dijkhuizen van ABN Amro een afkoopsom ter waarde van drie maandsalarissen. Maar de bank blijkt zijn salaris ook nog ruim een half jaar na zijn vertrek als ceo door te betalen. Daarmee komt de vertrekregeling dus drie keer hoger uit.

De termijn van Van Dijkhuizen loopt tijdens de aandeelhoudersvergadering op 22 april af. ABN Amro melde afgelopen juni dat hij zou vertrekken. Begin januari werd zijn opvolger bekend; de van accountantskantoor PwC afkomstige Robert Swaak.

Doorbetalen

Twee jaar geleden versoberde ABN Amro de vertrekregeling van Van Dijkhuizen. In plaats van een jaarsalaris zou hij nog maar drie maandsalarissen ontvangen. Dat komt neer op een bedrag van bijna 190.000 euro.

Nu blijkt dus dat de bank hem daarnaast nog zes maanden nadat zijn termijn als bestuursvoorzitter erop zit, doorbetaalt. Volgens het jaarverslag, dat de bank vanochtend publiceerde, eindigt het arbeidscontract van Van Dijkhuizen formeel op 31 oktober.

Half miljoen extra

Gerekend met het salaris dat de topman vorig jaar verdiende, levert dat hem nog ruim 370.000 euro aan basissalaris op, en 130.000 euro aan pensioen en bonus.

Woordvoerder Jarco de Swart van ABN Amro bevestigt dat Van Dijkhuizen zijn huidige bestuurderssalaris na zijn vertrek als bestuursvoorzitter doorbetaald krijgt. "Zijn arbeidscontract loopt gewoon door."

Volgens de bank zal de afzwaaiende topbankier tot oktober zorg dragen voor een goede overdracht. "Hij zal de nieuwe ceo goed inwerken. Je kan natuurlijk niet zomaar de deur achter je dicht doen en weglopen. Je moet de bank goed achterlaten."