Beurs

'Douwe Egberts zet beursnotering in de ijskast'

11 maart 2020 09:35 Aangepast: 21 mei 2020 10:49
In 2012 ging Douwe Egberts ook al naar de Amsterdamse beurs. Amper een jaar later werd het daar weggekocht door huidige eigenaar JAB. Beeld © ANP Foto

Koffiebedrijf Douwe Egberts, onderdeel van JAB Holding, zou nog voor de zomer een notering krijgen aan de Amsterdamse beurs. Die introductie is nu uitgesteld, onder meer vanwege het coronavirus.

Dat schrijft het FD op basis van meerdere anonieme bronnen

Stabiele koers

Door de snel verslechterende omstandigheden op de aandelenbeurzen ziet JAB voorlopig af van een beursgang, zeggen zij. "Het zou bijna vreemd zijn als je de beursgang nu doorzet."

De angst voor de economische gevolgen van het coronavirus hakte er aardig in op de beurzen wereldwijd. Daar kwam de afgelopen dagen het conflict tussen oliegrootmachten Rusland en Saudi-Arabië bij. 

Mede daardoor kende de AEX begin deze week de slechtste beursdag sinds de economische crisis in 2008. Voor een beursgang is het juist noodzakelijk dat de koersen stabiel zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bank of England verlaagt rentetarief om coronavirus

Aandeel aan de man brengen

Het coronavirus zorgt ook voor praktische belemmeringen van de beursgang, schrijft de krant. Normaal maken bankiers rondjes langs potentiële aandeelhouders om een nieuw aandeel aan te prijzen.

Uit angst voor het coronavirus gaan die gesprekken en ontmoetingen niet meer door, zegt een ingewijde tegen het FD: bankiers mogen niet meer reizen of beleggers mogen hen niet meer ontvangen. 

Een andere ingewijde stelt tegen RTL Z dat de beursgang nog steeds gepland staat voor 2020. "Alleen is er nog geen zogenoemde intention to float afgegeven, dat in principe voorafgaat aan de beursgang."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Douwe Egberts sluit eigen winkels

Koffie-onderneming

In december vorig jaar werd duidelijk dat JAB Douwe Egberts en het Amerikaanse Peet's Coffee samen wil voegen en met de combinatie een beursgang onderzoekt. Het nieuwe beursbedrijf zou gelijk de grootste beursgenoteerde koffie-onderneming van de wereld worden.

De omzet komt jaarlijks uit op een bedrag van rond de 7 miljard euro. Met de beursgang zou JAB zo'n drie miljard euro op willen halen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van