Beurs

Weer verliezen op Europese beurzen, maar minder heftig dan gisteren

10 maart 2020 18:11 Aangepast: 10 maart 2020 18:13
Roodgekleurde koersborden op Beursplein 5 op 9 maart 2020. Beeld © ANP

De Europese beurzen zijn dinsdag opnieuw met verliezen gesloten. De dag begon, na de harde koersval van een dag eerder, hoopvol met een opleving maar uiteindelijk doken de koersen toch weer in het rood.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 1,2 procent lager op 484,70 punten. De MidKap verloor 1,3 procent tot 730,29 punten.

Olie- en gasconcern Shell was de koploper in de AEX met een plus van 3,5 procent, na de koersval van ruim 17 procent een dag eerder. Concurrent BP won 3,4 procent in Londen. Supermarktconcern Ahold Delhaize sloot de rij bij de hoofdfondsen in Amsterdam met een min van bijna 6 procent.

KLM krijgt tik

In de MidKap verloor Air France-KLM 1,9 procent. De luchtvaartcombinatie vervoerde in februari bijna een kwart minder passagiers naar Azië vanwege het coronavirus. Ook op andere routes werden minder mensen vervoerd.

KLM-baas Pieter Elbers waarschuwde dat de impact van het virus in maart groter is, omdat veel meer routes worden geraakt. Wel werd bekend dat de Europese Commissie luchtvaartmaatschappijen hun slots laat behouden, zelfs als ze die niet gebruiken.

Basic-Fit steeg 1,5 procent. De fitnessketen voerde zijn resultaten afgelopen jaar flink op. Volgens topman René Moos merkt het bedrijf nog weinig van het coronavirus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KLM: vervoer naar Azië keldert door corona en het wordt nog erger

Italië onderuit

De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden tot 1,5 procent, Londen steeg 0,2 procent. In Italië, waar de maatregelen om de coronacrisis te bestrijden werden uitgebreid tot het hele land, daalde de beurs 3,3 procent.

Beleggers blijven hopen op meer stimuleringsmaatregelen van overheden en centrale banken om de economische impact van het coronavirus te beperken. Tegelijkertijd deden signalen dat Rusland en Saudi-Arabië niet van plan zijn hun prijzenoorlog voor olie af te zwakken de koersen geen goed.

DHL en PostNL in de plus

Deutsche Post DHL won 6,1 procent in Frankfurt. Het bedrijf profiteerde afgelopen jaar van kostenbesparingen bij de divisie voor post- en pakketbezorging in Duitsland en boekte fors meer winst. In Amsterdam steeg PostNL 3,7 procent.

De olieprijzen veerden eveneens op na de crash van rond 25 procent op maandag. Een vat Amerikaanse olie steeg 9,4 procent in prijs tot 34,06 dollar en Brentolie werd 9,1 procent duurder op 37,50 dollar. De euro was 1,1317 dollar waard tegen 1,1463 dollar op een dag eerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beurzen hard geraakt door corona en olie – wat betekent dat voor jou?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van