Beurs

AEX 6 procent in de min, Shell beperkt verlies tot 14 procent

09 maart 2020 12:23 Aangepast: 09 maart 2020 12:36
Beeld © AFP

De AEX-index krabbelt een heel klein beetje op, na een uitzonderlijk slecht begin van de dag. Toch is het verlies nog altijd erg groot. Rond half 12 stond de Amsterdamse hoofdindex op een verlies van 5,8 procent.

Dat is iets beter dan aan het begin van de dag. Toen stond er nog een verlies van 7,5 procent op de borden. Shell ging bij opening zelfs bijna 22 procent onderuit, dat verlies is inmiddels beperkt tot zo'n 14 procent.

Ook de andere belangrijke Europese beurzen staan diep in het rood. In Londen, Frankfurt en Parijs staan er verliezen van rond de 6,5 procent op de borden.

Italië neemt draconische maatregelen

De uitverkoop is het gevolg van twee grote gebeurtenissen dit weekend: de vergaande maatregelen van de Italiaanse overheid om het coronavirus te bedwingen en de prijzenslag in de oliewereld.

De Italiaanse regering besloot om het openbare leven in grote delen van Noord-Italië stil te leggen en er mag alleen gereisd worden in het gebied als dat strikt noodzakelijk is. De beslissing kan Italië in een recessie duwen.

Bovendien neemt de vrees toe dat ook andere landen dit soort maatregelen moeten nemen om het coronavirus in te dammen. De schade voor de economie is dan maar moeilijk te overzien.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z

Noord-Italië op slot: economische klap voor de regio, maar handel gaat door

Olieruzie

Als klap op de vuurpijl gooiden Saoedi-Arabië en Rusland olie op het vuur. Saoedi-Arabië en de rest van oliekartel OPEC wilden de olieproductie beperken om zo de prijs op te drijven die al hard was gedaald de afgelopen maanden.

Rusland wilde daar niet aan meedoen en daarop besloten de Saudi's woedend om de exportprijzen juist te laten zakken en de productie op te schroeven, om zo de Russen pijn te doen. De olieprijs kelderde daardoor aanvankelijk met 30 procent, inmiddels is de prijsdaling iets teruggelopen tot 20 procent.

En ook dat heeft grote consequenties voor de beurzen. Oliebedrijven gaan overal ter wereld onderuit. Een lage olieprijs betekent voor hen immers minder geld in het laatje.

Shell en banken in hoek waar klappen vallen

In Nederland maakte Shell een onvervalste rotsmak, met een openingsverlies van haast 22 procent. Beleggers vonden dat bij nader inzien blijkbaar toch wat overdreven. Maar het huidige verlies van 14 procent is nog altijd gigantisch.

Ook de banken en verzekeraars krijgen rake klappen. De dreiging van economische neergang is voor banken altijd slecht nieuws, want daardoor neemt de kans ook toe dat leningen niet worden terugbetaald. Vooral de grote leningen die banken hebben uitstaan bij energiebedrijven, zoals oliebedrijven, zijn een risico.

Bovendien zou de ECB geneigd kunnen zijn om meer stimulerende maatregelen te treffen, waardoor de rente op de kapitaalmarkt verder zakt. Daardoor wordt geld lenen goedkoper, maar komt ook de winstgevendheid van banken onder druk te staan. Want die verdienen juist geld met het uitlenen van geld.

Rond het middaguur stond ING op een verlies van 12 procent. ABN Amro deed het met een min van 8,75 procent ook niet best. Ook Aegon, NN en ASR gingen hard onderuit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van