Ga naar de inhoud
Beurs

Topmannen Alfen verzilveren aandelen voor 7,5 miljoen euro

Beeld © Alfen

Topmannen Marco Roeleveld en Jeroen van Rossen hebben een groot deel van hun aandelen in de beursgenoteerde laadpalenfabrikant Alfen verkocht. Dat leverde hen 7,5 miljoen euro op.

Alfen is een producent van elektriciteitsinstallaties die ook laadpalen voor elektrische auto's maakt. Het bedrijf werd eind 2014 afgesplitst van bouwbedrijf TBI, en kwam in handen van Infestos, het investeringsbedrijf van Bernard ten Doesschot.

Aandelenbezit

De nieuwe eigenaar bracht Alfen in maart 2018 naar de beurs, tegen een introductiekoers van 10 euro per aandeel.

Tijdens de beursgang bleken de bestuurders van Alfen ook aardige aandelenpakketten te bezitten. Algemeen directeur Roeleveld (57), die al meer dan 20 jaar bij Alfen werkt, had ruim 520.000 aandelen. Financieel directeur Van Rossen (46) bezat ruim 200.000 stukken.

Verzilveren

Overigens mochten zij die aandelen niet meteen verzilveren. Een zogenoemde lock-upregeling bepaalde dat 60 procent van hun belang een jaar na de beursgang verkocht mocht worden. Elk jaar later zou nog eens 20 procent vrijvallen.

Roeleveld en Van Rossen hadden vorig jaar dus al een flink deel van hun aandelen kunnen cashen, maar deden dat niet. Een gelukkig besluit, zo blijkt.

Het aandeel Alfen, dat sinds de beursgang tussen 10 en 15 euro had gekoerst, maakte na november namelijk een gigantische sprong. Op 20 februari sloot het aandeel iets onder de 30 euro.

Koersdaling

Door de onrust op de beurzen als gevolg van het coronavirus moest ook het aandeel Alfen de afgelopen weken terrein prijsgeven. Afgelopen vrijdag sloot het aandeel iets onder de 25 euro. Vanochtend zakte het verder weg tot een koers van 23 euro iets na 11 uur; een daling van 7 procent.

Mogelijk dat de recente koersdaling Roeleveld en Van Rossen ertoe heeft bewogen om een flink deel van hun aandelen te verzilveren, toen de waarde ervan ten opzichte van de introductiekoers nog hoog was.

Miljoenenopbrengst

Uit het register van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat de 57-jarige Roeleveld, vorige week donderdag 5 maart 200.000 aandelen verkocht tegen een koers van 25 euro. Dat leverde hem 5 miljoen euro op.

De 46-jarige Van Rossen verkocht bijna de helft van zijn belang; te weten 100.000 aandelen. Daarmee kon hij 2,5 miljoen euro bijschrijven.

Uitverkoop

Roeleveld en Van Rossen waren niet de enige sleutelaandeelhouders die tijdens de koersexplosie tussen november en maart hun belang in Alfen substantieel terugbrachten. Ook investeerder Bernard ten Doeschot hield grote uitverkoop.

Begin november bezat hij nog ruim 41 procent. Begin maart, net voor de koersdaling, was dat teruggebracht tot 3,4 procent.

200 miljoen winst

Volgens zakenblad Quote leverden de verkoop, verspreid over drie transacties, hem de afgelopen maanden 196 miljoen euro op, min een mogelijke korting wegens onderhandse verkoop.

Inclusief de aandelenverkoop bij de beursgang en min de geschatte investering zou de investeerder zo'n 200 miljoen winst op Alfen hebben gemaakt.

Alfen boekte vorig jaar een nettowinst van 5,6 miljoen euro op een omzet van 143 miljoen euro. Alfen-woordvoerder Adriaan van Tets was vanochtend niet bereikbaar voor een toelichting.