Beurs

Voorbeurshandel Wall Street stopgezet vanwege te grote daling

09 maart 2020 13:01 Aangepast: 12 maart 2020 14:28
Tot de Amerikaanse beurzen openen wordt er niet verder in futures gehandeld. Beeld © AFP

Beleggers missen tot Wall Street vanmiddag opent hun traditionele kompas. De voorbeurshandel in de VS ligt stil na een daling van 5 procent.

Wereldwijd houden beleggers Wall Street vaak nauwlettend in de gaten, het is immers de grootse aandelenmarkt ter wereld. Vandaag lukt dat alleen niet zo goed niet. In de VS is de handel in futures namelijk stilgelegd tot vijf minuten voordat Wall Street opent, nadat deze al snel wezen op een daling van 5 procent.

Futures zijn een financieel contract tussen twee beleggers waarin zij afspreken om op een bepaald tijdstip een bepaalde hoeveelheid van een product of financieel instrument te handelen tegen een vooraf afgesproken prijs. Daarmee geven futures op een aandelenindex, in dit geval de Dow Jones of de S&P 500, dus een indicatie hoe de desbetreffende beurs gaat openen.

Crash van 1987

De maatregel dat de handel in futures bij een bepaalde daling al dan niet tijdelijk wordt stilgelegd werd door de Amerikaanse beurswaakhond SEC ingevoerd na de beurscrash van 1987. Dat gebeurde om paniek te voorkomen en beleggers even rust te gunnen

Het stilleggen van de handel gebeurt automatisch als bepaalde koersdalingen worden bereikt. Je kunt nu geen orders inleggen van futures die uitgaan van een daling die groter is dan 5 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Olieprijs in vrije val door conflict tussen Saudi-Arabië en Rusland

Limieten

Op Amerikaanse beurzen heb je ook dit soort limieten: als de koersen van de index met 7, 13 of 20 procent dalen. Bij een daling van 7 of 13 procent wordt de handel gedurende 15 minuten stilgelegd, daarna wordt deze weer hervat.

Alleen als een koers op één dag met 20 procent daalt, dan wordt de handel die dag niet meer hervat. Om het ingewikkelder te maken, voor afzonderlijke aandelen gelden weer andere regels.

Nacht en weekend

Voor futures op de index is er 's nachts en in het weekend maar één limiet van 5 procent. Dat is omdat er dan minder handel is en koersen dus sneller kunnen dalen, legt Ralph Wessels, hoofd beleggingsstrategie bij ABN Amro MeesPierson, uit. De handel in futures vindt voor opening van Wall Street plaats, dus geldt daarvoor een limiet van 5 procent.    

Alleen in het geval de futures voor de VS op een minder grote daling bij opening van 5 procent mochten gaan wijzen, dan wordt de handel weer hervat. Als het sentiment daarna weer omlaag mocht gaan en de futures weer op een daling van 5 procent gaan wijzen, dan wordt de handel in futures wederom stilgelegd.

Lef

De maatregel die nu is getroffen geldt trouwens alleen voor de handel in futures door beleggers die contracten willen verhandelen op een daling van de index met meer dan 5 procent. Die orders worden eenvoudigweg niet door het systeem geaccepteerd. Als je wil kun je wél handelen in futures die inzetten op een minder grote daling dan 5 procent.

Omdat er af en toe handel is in futures die wijzen op een minder grote daling van de Wall Street van 5 procent, tonen de futures nu niet een daling van precies 5 procent.

Er zijn nu echter heel veel beleggers die willen handelen op een daling van de index van 5 procent. Er is veel minder handel in futures die wijzen op een minder grote daling, dat impliceert dat het er op moment van schrijven naar uitziet dat Wall Street meer dan 5 procent lager opent, voorspelt een handelaar van een groot handelshuis die niet bij naam genoemd wil worden. 

Wall Street opent vandaag om 14.30 uur onze tijd. Dat is omdat in de VS afgelopen weekend de zomertijd al inging, waardoor het tijdsverschil tussen New York en Amsterdam de komende twee weken maar vijf uur in plaats van zes uur is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van