Beurs

Renteverlaging Fed werkt averechts: Wall Street keihard onderuit

04 maart 2020 07:58 Aangepast: 04 maart 2020 08:02
Een handelaar op Wall Street wrijft in zijn ogen na afloop van de handel op 3 maart 2020. Beeld © AFP

De onaangekondigde renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank heeft totaal verkeerd uitgepakt. De stap was bedoeld om beleggers gerust te stellen dat de Federal Reserve krachtdadig optreedt om de gevolgen van het coronavirus in te dammen. Het omgekeerde gebeurde: Wall Street sloot met dieprode koersuitslagen op de borden.

De Dow-Jonesindex sloot 2,9 procent lager op 25.917,41 punten. De brede S&P 500 zakte 2,8 procent tot 3003,36 punten en technologiebeurs Nasdaq leverde 3 procent in op 8684,09 punten.

Half procentpunt eraf

De voornaamste oorzaak van de daling: de plotselinge renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve. Het belangrijkste rentetarief werd met 0,5 procentpunt verlaagd tot tussen de 1 en 1,25 procent.

De Amerikaanse president Donald Trump liet in een reactie weten dat de Fed meer moet doen voor de Amerikaanse economie. Trump heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk opgeroepen tot negatieve rente in de Verenigde Staten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Federal Reserve verlaagt rente om coronavirus: 'Er is echt iets aan de hand'

Onverwachts

Vorige week werden nog de grootste verliezen sinds de financiële crisis van 2008 geleden door angst voor het virus, maar veerden de beurzen weer op.

Dat was mede vanwege signalen dat de Fed de rente zou verlagen. Alleen de snelheid waarmee dat gebeurde, verraste beleggers en andere volgers. Gerekend was op het bekendmaken ervan na de maandelijkse vergadering van de Fed, op 17 en 18 maart. 

Daadkrachtig of angstaanjagend

Dat Fed-voorzitter Jerome Powell gisteren al ingreep, zal onder zijn ingegeven door de wens daadkrachtig over te komen, legt Bert Colijn uit. "De Fed wil een signaal afgeven: kijk, wij staan klaar om snel te reageren en wij laten de economie wel draaien", aldus de macro-econoom van ABN Amro.

Het kordate optreden kan ook averechts werken, omdat het niet in lijn is met wat beleggers verwachten. En die concluderen dan dat er wellicht meer aan de hand is, legt Durk Veenstra, beurscommentator voor RTL Z uit. "De grote vraag is nu of je hiermee nu mensen geruststelt, of juist de schrik aanjaagt."

Omzetwaarschuwing Visa

Creditcardmaatschappij Visa kwam met een omzetalarm wegens de uitbraak van het virus. De maatschappij wijst erop dat vooral in de reisbranche het aantal betaaltransacties de laatste tijd onder druk staat als gevolg van de ziekte. Het aandeel stond 3,4 procent in de min.

De euro was 1,1178 dollar waard tegen 1,1174 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,3 procent tot 47,37 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent meer op 52,04 dollar per vat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze bedrijven gaan onderuit door de corona-uitbraak in Italië en dit is waarom

Plussen en minnen in Azië

De Nikkei in Tokio eindigde vandaag met een plusje van 0,1 procent op 21.100,06 punten. De Japanse banken stonden onder druk in navolging van de koersverliezen onder Amerikaanse branchegenoten. Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) zakte 1,2 procent en Sumitomo Mitsui Financial Group (SMFG) verloor 2 procent. De telecombedrijven waren juist in trek. Steeds meer bedrijven raden hun werknemers aan om thuis te werken vanwege het coronavirus waardoor de vraag naar communicatiesystemen toeneemt. KDDI klom 5,6 procent en NTT Docomo won 2,8 procent.

Op macro-economisch vlak bleek dat de bedrijvigheid in de Japanse dienstensector in februari sterk is gekrompen. Ook de activiteit in de Chinese dienstensector nam vorige maand fors af en bereikte het laagste niveau ooit.

De beursgraadmeter in Shanghai noteerde tussentijds 0,2 procent lager en de Hang Seng-index in Hongkong daalde 0,1 procent. De Australische All Ordinaries ging 1,7 procent lager de dag uit. In Seoul was de Kospi een positieve uitschieter met een winst van 2,4 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van