Beurs

Heeft de onverwachte rentestap van de Fed zin?

03 maart 2020 19:42 Aangepast: 06 maart 2020 23:47
Beeld © Getty

De Federal Reserve verraste beleggers door vanmiddag onverwachts de rente met 0,5 procentpunt te verlagen. Heel even veerden de markten op, om daarna weer in te zakken. Heeft het überhaupt zin om zo'n onverwachte rentestap te zetten?

De afgelopen week maakten beurzen hun slechtste week sinds de financiële crisis in 2008 door. Door het coronavirus liggen wereldwijd productieprocessen stil. Bepaalde gebieden zijn afgegrendeld en er is minder verkeer van mensen en goederen. Koersen daalden hard.

Onrust op de beurzen

Er was sprake van een 'aandelenmarktcorrectie', een daling van meer dan 10 procent. En dus zijn er veel zorgen onder beleggers. Dat alles zorgde dat de Fed besloot de rente aan te passen van 1,75 naar 1,25 procent.

Als de Fed de rentetarieven waartegen gewone banken kunnen lenen verlaagt, stimuleert de Amerikaanse centrale bank economische groei. Met een lagere rente wordt het aangemoedigd om geld te lenen en dat te investeren. Dat is prettig op een moment dat er veel onrust is op de beurzen. Maar gaat dat dan zorgen voor de oplossing?

Liever kijken dan lezen? Z zoekt uit of de renteverlaging een 'vaccin' is voor economische schade corona'

'Rentestap helpt niet tegen infecties' 

Jerome Powell, de voorzitter van de Fed, zegt zelf ook dat de acties van de centrale bank niet zaligmakend zijn. "We weten dat zo'n rentestap niet het aantal infecties vermindert. En een rentestap zorgt niet dat een verstoorde productieketen opeens weer werkt. Dat snappen we."

"Uiteindelijk moet de oplossing voor deze uitdaging komen van anderen, vanuit de medische wereld", vervolgt Powell. "In de tussentijd doen wij onze uiterste best om de economie sterk te houden. Wij zagen een risico voor de economie, en hebben daarom gehandeld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het coronavirus raakt de economie: wat ga jij daarvan merken?

'Je weet niet wat je doet'

Volgens Powell moet een centrale bank alle instrumenten die ze voorhanden hebben gebruiken. Hij benadrukte vandaag dat de economie het eigenlijk vrij goed doet, maar dat de Fed niet zal aarzelen om dit soort stappen te nemen.

Of dat echt gaat helpen is nooit zeker. Je kan pas achteraf vaststellen of de economie schade heeft opgelopen of goed herstelt.

De stap zorgt bij beurscommentator Durk Veenstra in ieder geval voor verbazing. "Dat de Fed het nu doet, zegt dat ze nog wel meer zien aankomen", zegt hij. "Meestal handelt een centrale bank achteraf. Dan weten ze wat er aan de hand is en ondernemen ze dan pas actie. Het is nu een beetje alsof je met een blinddoek op zo'n pinata slaat: je weet niet wat je doet."

Signaal afgeven: wij staan klaar

"De Fed wil de zorgen voor zijn door heel pro-actief te reageren", zegt macro-econoom Bert Colijn van ING. "De echte economische impact is nog niet zo groot in Amerika, het is vooral een belangrijk punt dat er gemaakt wordt. De Fed wil een signaal afgeven: kijk, wij staan klaar om snel te reageren en wij laten de economie wel draaien."

Doorgaans zijn centrale banken wat voorzichter van aard, zegt Colijn. "Ze zijn meestal trager, dus dat ze nu handelen geeft aan dat ze heel voorzichtig zijn. De centrale bank wil duidelijk laten zien dat ze on top of things zijn."

Dat is wat er nu ook wordt gedaan, legt de macro-econoom uit. "Er is veel onzekerheid op de aandelenmarkten en het is belangrijk om nu vertrouwen te winnen", zegt Colijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Federal Reserve verlaagt rente om coronavirus: 'Er is echt iets aan de hand'

Geruststelling of tegenovergestelde? 

Of de Fed daar zijn doel mee bereikt, is nog maar de vraag, zegt beurscommentator Durk Veenstra van RTL Z. "Er werd wel een renteverlaging verwacht, maar niet zo plotseling. De grote vraag is nu of je hiermee nu mensen geruststelt, of juist de schrik aanjaagt."

Dat laatste leek na het statement van de Fed het geval. De Dow Jones, een belangrijke index, ging meer dan 500 punten omlaag na de ingelaste persconferentie van Powell. De rentestap lijkt beleggers dus niet gerust te hebben gesteld. 

Renteverlaging richt zich op verkeerde kant

Daarbij merkt Veenstra op dat de renteverlaging van een half procentpunt geen vaccin is tegen het virus. "Je kan een beetje steun geven aan de vraagkant door die rente te verlagen, maar het virus heeft impact op de aanbodkant. Dat maak je hiermee niet per se beter."

Veenstra bedoelt daarmee dat er steun kan worden gegeven aan de vraagkant door geld goedkoper te maken en investeringen te stimuleren, maar als werknemers thuis zitten, fabrieken niet draaien en productieketens schade oplopen, dan helpt dat niet.

Wat het precieze effect van zo'n renteverlaging is, is lastig te controleren. Daarvoor spelen er teveel andere factoren mee, zoals hoe het virus zich ontwikkelt en hoe daarop wordt gereageerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van