Ga naar de inhoud
Beurs

Ellende op beurs houdt aan: AEX gaat 3,5 procent onderuit

Beeld © ANP

Nog altijd is de gifbeker voor beleggers niet leeg. Na de forse verliezen gisteren, zowel op de AEX als op Wall Street, dalen ook vandaag de koersen verder. De AEX staat een kleine 4 procent in de min, mede omdat de futures wijzen op een lagere opening op Wall Street. Alle AEX-fondsen staan in het rood.

De vrees dat meer mensen besmet zullen worden met het coronavirus en dat hierdoor de economie en daarmee bedrijfswinsten geraakt zullen worden zorgt voor onrust op de beurzen.

De AEX-index daalt bijna 4 procent en staat op circa 538 punten. In vergelijking met de hoogste intraday-stand van vorige week maandag van 632 punten is er daarmee al bijna 100 punten, oftewel zo'n 15 procent, van de koersen af.

RTL Z Voorbeurs: 'kans op recessie door coronavirus enorm gestegen'

08:17

Flinke verliezen

Geen enkel AEX-fonds kan zich aan de malaise onttrekken. Ook zwaargewichten geven flink terrein prijs. Zo daalt Unilever zo'n 3 procent en Shell en ASML zo'n 4 procent.

De koers van Shell is dit jaar tot nu toe al met bijna 25 procent gedaald. Twee weken terug werd er wel een dividend uitgekeerd, maar het verlies voor deze reus is toch opmerkelijk. De koersdaling van Shell is net zo groot als die van de olieprijs, die sinds begin dit jaar ook met 25 procent is gedaald.

Midkap

De midkap-index, van middelgrote fondsen, daalt circa 4 procent tot circa 835 punten.

Grootste dalers in de midkap is PostNL, dat 5 procent onderuit gaat. Dit jaar daalde de koers van PostNL al met 33 procent. Ook Air France-KLM verliest verder, net als andere luchtvaartmaatschappijen in Europa. Midkapper Flow Traders staat wél in de plus, als enige.

Flow Traders profiteert namelijk van onrust op de beurzen. Er wordt dan namelijk veel meer gehandeld in ETF's (waarmee je in feite een stukje van de index kunt kopen). Daardoor stijgen de handelsinkomsten van Flow Traders. Aandeelhouders in het fonds hebben zijn in twee weken tijd 12 procent rijker geworden.

Verliezen op Wall Street en in Azië

Gisteren leed de Amerikaanse Dow Jones index het in punten gezien grootste verlies op één dag ooit: 1200 punten. De Dow, de brede S&P 500 en de Nasdaq, waarin veel techaandelen zitten, kelderden meer dan 4 procent. De beurzen in de VS zijn nog altijd de grootste in de wereld en beleggers in andere landen houden Wall Street dan ook nauwgezet in de gaten.

Vanochtend daalden de koersen in Azië verder. De Japanse Nikkei-index en de beurs in Shanghai in China verloren ruim 3 procent en de beurs in Hongkong bijna 3 procent.

De futures wijzen op een verdere daling van de beurzen in de VS, met zo'n 1 procent. Wall Street opent om 15:30 uur onze tijd.

Effect op de beurs groter dan bij Sars

De beurskoersen zijn sinds het uitbreken van het coronavirus sterker geraakt dan in 2003, toen sprake was van het SARS-virus, laat beurscommentator Jacob Schoenmaker zien in onderstaande grafiek (met op de horizontale as het aantal dagen sinds de uitbraak van het virus).

Een groot verschil met 2003 is dat de beurzen toen op een veel langer niveau stonden, na de daling die volgde op de records uit het najaar van 1999, legt beurscommentator Jacob Schoenmaker uit.

Nu is dat echter anders, zo stond Wall Street onlangs nog op het hoogste niveau ooit. Dit kan een mooi excuus zijn voor beleggers om uit de markt te stappen, denkt Schoenmaker.