Beurs

Ook forse verliezen op beurzen Japan en VS vanwege angst coronavirus

25 februari 2020 08:00 Aangepast: 25 februari 2020 08:14
Beeld © EPA

De verkoopgolf op aandelenbeurzen is nog niet voorbij. Ook in Azië doken koersen fors omlaag. De Japanse Nikkei-index verloor ruim 3 procent. Beleggers zijn bang voor een lagere economische groei vanwege het coronavirus dat zich tot in Europa heeft verspreid.

Beleggers in Japan hadden gisteren vrij, vandaag was hun eerste kans om te reageren op de ontwikkelingen van het afgelopen weekend. Het coronavirus verspreidde zich tot in het noorden van Italië, in het land zijn zes patiënten overleden. Wereldwijd doken aandelenkoersen diep in de min gisteren.

Vandaag gebeurde dat ook in Japan. De toonaangevende Nikkei in Tokio eindigde uiteindelijk met een verlies van 3,3 procent op 22.605,41 punten. Eerder op de dag stond de index nog bijna 5 procent in de min en bereikte daarmee het laagste niveau sinds eind oktober vorig jaar. 

Automakers onderuit

De Japanse exportbedrijven kampten met een duurdere Japanse yen, die in onzekere tijden als een veilige haven wordt gezien. De automakers Toyota en Mazda zakten daardoor 3,4 en 6,8 procent. Spoorwegbedrijf Central Japan Railway verloor 6,3 procent door de vrees dat mensen minder gaan reizen door de virusuitbraak.

Het farmaceutische concern Fujifilm Holdings steeg daarentegen 2,8 procent. Japan zou volgens lokale media overwegen het griepmedicijn Avigan van het bedrijf te gebruiken om het coronavirus te behandelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze bedrijven gaan onderuit door de corona-uitbraak in Italië en dit is waarom

Verliezen in rest Azië

De beursgraadmeter in Shanghai noteerde tussentijds 1,2 procent in de min. Het aantal doden door het coronavirus in China is opgelopen tot 2663 mensen en het aantal besmettingen bedraagt 77.658. De Hang Seng-index in Hongkong hield het verlies beperkt en ging slechts een fractie omlaag. De Kospi in Seoul toonde wat herstel na de koersval van bijna 4 procent een dag eerder en stond 1 procent in de plus. De All Ordinaries in Sydney ging opnieuw omlaag en sloot met een verlies van 1,6 procent.

Slechte dag Wall Street

Een schijntje, vergeleken met de verliezen gisteren op beurzen in de VS gisterenavond. De belangrijke graadmeter S&P 500 daalde met 3,4 procent, waarmee het de slechtste handelsdag was in zo'n twee jaar tijd, meldt The New York Times. De Dow Jones-index eindigde met 3,5 procent verlies, technologiebeurs Nasdaq eindige met bijna vier procent in het rood.

In Europa sloten de belangrijkste beurzen ook met forse verliezen. De AEX dook vrijwel meteen aan het begin van de handelsdag diep in het rood en onder de 600-puntengrens. Uiteindelijk sloot de Amsterdamse beurs op 593 punten, een verlies van bijna 4 procent. 

De AEX lijkt vandaag in de plus te openen: de future staat iets hoger dan de slotstand van gisteren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronapaniek in Italië: woekerprijzen, thuis werken of gewoon doorgaan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van