Beurs

Forse winstdaling PostNL, postbezorging Nederland valt tegen

24 februari 2020 09:33
Ondanks de beperkte winstgroei bij pakketbezorgen daalt het totale resultaat. Beeld © ANP

De omzet van PostNL steeg weliswaar in het vierde kwartaal, maar de winst daalde flink. Dat komt vooral door een teruggang bij post in Nederland. Bij het bezorgen van pakketten steeg de winst wel, maar die beperkte groei kon de daling bij de postdivisie niet opvangen.

In de maanden oktober tot en met november steeg de omzet van PostNL met ruim 6 procent, maar het bedrijfsresultaat kelderde van 93 miljoen euro naar 37 miljoen euro.

PostNL zelf kijkt naar het onderliggende cash bedrijfsresultaat. Daarin is een aantal posten niet meegenomen, zoals eenmalige posten voor herstructureringen (mede in verband met de overname van Sandd).

Kostenbesparingen

Ook dat onderliggende cash bedrijfsresultaat daalde, van 100 miljoen euro tot 79 miljoen euro. Dat is weliswaar 1 miljoen euro meer dan de gemiddelde verwachting van analisten, maar het houdt nog niet over, temeer daar PostNL in het vierde kwartaal de kosten met 15 miljoen en in heel 2019 met 48 miljoen euro drukte.

Die kostenbesparingen zijn ook nog eens aan de onderkant van de eigen verwachtingen van 45 tot 65 miljoen euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overname Sandd door PostNL kost banen: 'Van 40 uur naar aanbod voor 14 uur'

Lastige markten

PostNL kampt met het probleem dat de markt voor postbezorging krimpt. Het onderliggende cash bedrijfsresultaat daalde hier in het vierde kwartaal van 71 miljoen euro tot 48 miljoen euro. Zonder de overname van Sandd werden er zo'n 10 procent minder brieven bezorgd. 

Het bedrijf wil de moeilijke postmarkt opvangen met het bezorgen van pakketjes. Er werden wel 10 procent meer pakketjes bezorgd, maar de prijzen daalden, terwijl de kosten juist stegen.

Geen dividend

Voor 2020 denkt PostNL dat het onderliggende bedrijfsresultaat op tussen de 145 en 165 miljoen euro zal uitkomen, een daling dus van tussen de 6 en bijna 18 procent in vergelijking met afgelopen jaar.

Eerder werd al bekend gemaakt dat PostNL in verband met de kosten één tot twee jaar geen dividend zal uitkeren. Het eigen vermogen was eind december licht negatief, ook al geen sterk punt voor een onderneming.

Weg uit Italië

De Italiaanse dochter Nexive, die post bezorgt, is verkocht. Daarmee richt PostNL zich nu vrijwel geheel op Nederland en België (met pakketjes). PostNL houdt wel een belang van 20 procent in het nieuwe onderdeel waaronder Nexive nu valt. Een overnamebedrag is niet bekend gemaakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van