Beurs

Koers ASML keldert na nieuwe handelsdreiging VS

17 februari 2020 18:51
Beeld © ANP

Als een van de grootste dalers van de dag, trok chipmaker ASML vandaag de aandacht op de beurs in Amsterdam. Amerika dreigt met nieuwe handelsbeperkingen voor China en dat is mogelijk slecht voor het bedrijf.

Zakenkrant The Wall Street Journal schrijft vandaag dat Amerika wil voorkomen dat China Amerikaanse technologie kan gebruiken om chips mee te maken.

Het Amerikaanse ministerie van Handel zou daarom aan regels werken die de toegang tot die technologie voor buitenlandse bedrijven beperkt.

Chipmakers zoals ASML moeten dan een licentie aanvragen om het toch te mogen gebruiken. De regels zijn nog niet definitief, maar leiden wel tot onrust.

Koers omlaag

"De koers van ASML kelderde vrij fors vanmiddag", zegt beurscommentator Durk Veenstra. "Gelukkig kan de chipmaker wel wat hebben", voegt hij eraan toe. De waarde van het bedrijf is in de afgelopen jaren flink gestegen.

ASML behoorde tot de grootste dalers van de AEX met een verlies van 1,5 procent. Het bedrijf is namelijk ook al onderdeel van een publieke worsteling met de export van chipmachines van het bedrijf naar China.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ASML is 'speelbal' in handelsoorlog VS-China: dit is er aan de hand

'Machines ASML horen niet thuis in China'

De Amerikanen vinden dat de technologie van ASML niet thuishoort in China. Achter de schermen zou de regering-Trump al sinds 2018 bezig zijn om te voorkomen dat de Chinezen de technologie van ASML in handen krijgen.

Het land wil zo de opmars van de Chinese techsector afremmen, zoals we eerder al zagen gebeuren bij de 5G-technologie van Huawei.

ASML wacht al maanden op de verlenging van zijn exportvergunning naar China, waar het nu grote klanten misloopt. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken moet besluiten of het bedrijf die vergunning krijgt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Diplomatie rond ASML: maakt Nederland China boos of de VS?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van