Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Tesla sluit hoger, ondanks plan om miljarden aan nieuwe aandelen uit te geven

14 februari 2020 06:08 Aangepast: 14 februari 2020 08:34
Ceo Elon Musk van Tesla, bij de productie van de eerste Models 3 in Shanghai. Beeld © EPA

Tesla is gisteren op Wall Street gesloten met een winst van 4,8%, na het bericht dat Tesla voor miljarden aan nieuwe aandelen gaat uitgeven. Dat is opvallend, want doorgaans zijn beleggers daar niet blij mee. Een aandelenemissie kan hun belang verwateren.

De aankondiging kwam als een verrassing. Twee weken geleden, bij de publicatie van de cijfers over 2019, stelde het bestuur van Tesla nog dat het bedrijf een punt had bereikt waarop het geen geld van beleggers meer hoeft aan te trekken.

Niets zo veranderlijk als de mens, bewijst topman Elon Musk. Hij wil nu toch voor 2 miljard dollar aan nieuw aandelen uitgeven. Als er voldoende vraag is, kan dat zelfs stijgen tot 2,3 miljard dollar.

De ommezwaai heeft vermoedelijk te maken met de koersexplosie van de afgelopen maanden, van minder dan 200 dollar in juni vorig jaar tot bijna 800 dollar nu. Bij een hogere koers hoeft een bedrijf minder aandelen uit te geven om aan een gewenst bedrag te komen.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Podcast: Apple en Tesla hebben goud in handen

Beleggers willen liever niet dat er aandelen bijkomen, want dan moeten bestaande aandeelhouders de winst - als die er is - met meer mensen delen. Tesla maakte in de maanden oktober tot en met december van 2019 winst, dat was voor het tweede achtereenvolgende kwartaal.

Teleurstellingen

Tesla en Elon Musk, de oprichter en ceo van de onderneming, wisten de afgelopen jaren beleggers met grote regelmaat teleur te stellen. Zo leed het bedrijf flinke verliezen en rolden er dikwijls minder auto's van de band dan de doelstelling.

Die 'productiehel', zoals Musk het ooit omschreef, lijkt achter de rug. Net als de tijd dat Tesla verlies draaide en bij beleggers de hand moest ophouden voor extra financiering.

Balans

Via de aandelenemissie kan Tesla zijn balans versterken. Eind december was het eigen vermogen 6,6 miljard dollar, dat was ruim 19 procent van het balanstotaal van 34,3 miljard dollar.

Dat is een redelijke buffer, maar gezien de matige resultaten van de afgelopen jaren houdt het ook niet over. Volkswagen en BMW zitten bijvoorbeeld op respectievelijk 24 en 25 procent. Verder zat er eind december bij Tesla voor 6,3 miljard dollar in kas, maar dat staat tegenover rentedragende schulden van 13,4 miljard dollar.

Beurskoers

Beleggers leken aanvankelijk geschrokken door het bericht, want het fonds opende lager op Wall Street. Al snel steeg de koers tot een slotkoers van 4,8 procent.

Elon Musk heeft zelf een belang van 19 procent in Tesla. Dat is bij de huidige koers bijna 28 miljard dollar waard.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van