Ga naar de inhoud
Beurs

Duitsland stuwt Takeaway.com, maar Nederland stelt teleur

Topman Jitse Groen (tweede van rechts) bij de beursgang van Takeaway.com. Beeld © ANP

De overname van de Duitse activiteiten van Delivery Hero is goed te zien in de cijfers van Takeaway.com. Het bedrijf haalde in het tweede halfjaar niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland een positief operationeel resultaat en dat tikt aan.

In de twee markten die verreweg het grootste zijn voor Takeaway.com, Duitsland en Nederland, is er nu sprake van een positief ebitda-resultaat (vóór aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie goodwill). 

Daar moeten nog wel allerlei kosten vanaf, zodat onderaan de streep nog verlies wordt geleden, maar de omslag is veelbelovend. Als het aantal orders stijgt, terwijl de vaste kosten ongeveer gelijk blijven, dan gaat vanzelf de winstgevendheid omhoog, legt analist Stan Westerterp van Bond Capital Partners uit.

Met het positieve ebitda-resultaat in Duitsland leunt Takeaway.com voor het resultaat niet meer alleen op Nederland.

Integratie- en overnamekosten

Over heel 2019 liep onderaan de streep het verlies nog wel op, van 14 miljoen euro tot 115 miljoen euro. Dat komt voor een deel door kosten die samenhangen met de integratie van de Duitse activiteiten van Delivery Hero in Duitsland en de overname van Just Eat. Dit zijn eenmalige kosten.

Ook over 2018 waren er integratie- en acquisitiekosten, maar over 2019 waren deze in totaal bijna 40 miljoen euro hoger.

Verder namen de rentekosten toe, voor de overname van Delivery Hero in Duitsland werd namelijk geld geleend. En de verkoop van de activiteiten in Vietnam leverden een verlies van ruim 6 miljoen op. 

'Koop
Lees ook:
'Koop Just Eat levert grote voordelen op voor Takeaway.com'

Schaalvoordelen Duitsland

De overname van Delivery Hero in Duitsland leidt tot 'aanzienlijke' schaalvoordelen. Door de overname kan Takeaway.com in Duitsland snijden in de marketingkosten, deze daalden over heel 2019 per order van 2,26 euro tot 1,22 euro. Bij 70 miljoen orders bij onze oosterburen tikt dat lekker aan.

De Duitse activiteiten van Delivery Hero werden met ingang van 1 april geconsolideerd, zodat het effect in de tweede jaarhelft volledig tot uiting komen. De omzet in Duitsland steeg in die periode met maar liefst 174 procent, terwijl het ebitda-resultaat omsloeg van bijna 16 miljoen negatief, tot een kleine 12 miljoen euro positief.

Duitsland nu verreweg de grootste markt

De omzet in Duitsland was in het tweede halfjaar het dubbele van die in Nederland, zodat een verdere verbetering van de resultaten in Duitsland een slok op een borrel zal schelen op het totaal.

Ook zonder de overname van Delivery Hero in Duitsland steeg het aantal Duitse orders trouwens, met 21 procent over heel 2019.

Nederland

De winstbijdrage uit Nederland was in de maanden juli tot en met december met bijna 30 miljoen nog wel een stuk hoger, maar de groei van de ebitdawinst bleef hier achter fors bij de toename van de omzet. Dat komt vooral door hogere uitgaven voor bezorgdienst Scoober.

In Nederland wist Takeaway.com de marketingkosten ook te drukken, alhoewel die daling van in heel 2019 van 0,42 euro tot 0,41 euro beperkt bleef.

Thuisbezorgd
Lees ook:
Thuisbezorgd start dienst waarbij je baas betaalt voor je lunch

Overige landen

Ook in de andere landen waar Takeaway.com actief is steeg de omzet en wel met 81 procent over heel 2019. Het gaat om Polen, België, Oostenrijk, Israël, Zwitserland, Roemenië, Bulgarije, Portugal en Luxemburg.

De omzetgroei komt vooral door overnames. Ook in bovenstaande landen hoefde Takeawaycom minder marketingkosten te maken per order: 1,04 euro in heel 2019 tegen 1,40 euro in 2018.

Dat in de overige markten het verlies opliep, bijna een verdubbeling tot 52 miljoen euro, komt doordat er nog geld wordt gestoken in de uitbouw van de activiteiten.

Nog geen winstverwachting

Voor 2020 geeft Takeaway.com nog geen winstverwachting. Dat hangt samen met de grote invloed van de overname van Just Eat. De Britse toezichthouder heeft nadere vragen gesteld over de overname.

Zolang het onderzoek van de toezichthouder nog niet is afgerond, moeten Takeaway en Just Eat hun bedrijven nog apart leiden. Dus: aparte websites, namen en logo's.

Tegenvaller
Lees ook:
Tegenvaller voor Takeaway: Britse toezichthouder onderzoekt overname Just Eat