Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Omzet DSM valt tegen, maar winst is juist beter dan verwacht

13 februari 2020 08:55 Aangepast: 13 februari 2020 09:08
Topman Sijbesma, die vertrekt bij DSM. Beeld © EPA

De omzet van DSM daalde in het vierde kwartaal en dat stelt teleur. Daar staat tegenover dat de winst wel beter is dan waar in de markt vanuit was gegaan. Voor heel 2020 denkt het bestuur dat de winst met rond de 5 procent zal toenemen.

In de maanden oktober tot en met december daalde de omzet van DSM, zonder het effect van overnames en veranderingen in valutakoersen, met 5 procent tot een kleine 2,2 miljard euro.

De ebitda-winst (vóór aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie goodwill) steeg echter van 370 tot 396 miljoen euro en dat is een fractie meer dan analisten hadden verwacht.

Per saldo zijn Stan Westerterp van Bond Capital Partners en beurscommentator Hans de Geus teleurgesteld over de cijfers, vanwege de omzetdaling. Ook beleggers vinden dat de cijfers tegenvallen, de koers van DSM staat kort na opening lager.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

DSM wil van alle milieubelastende activiteiten af

Nutrition en Materials

Het hogere resultaat van DSM in het vierde kwartaal komt volledig op naam van de divisie Nutrition (voedingsmiddeleningrediënten), met een groei van 270 tot 294 miljoen euro. Bij het onderdeel Materials, dat onder meer sterke vezels maakt, was er een daling van 1 miljoen euro tot 118 miljoen euro.

De omzet daalde bij Nutrition in het vierde kwartaal met 1 procent. Er werd weliswaar 1 procent meer verkocht, maar de prijzen daalden met 2 procent. DSM had last van Afrikaanse varkenspest in China en Zuidoost-Azië. Dat de winst bij Nutrition toch steeg, komt onder meer door kostenbesparingen.

Bij het onderdeel Materials daalde de omzet in het vierde kwartaal autonoom met 12 procent, door een daling van het volume en de prijzen met 6 procent.

DSM legt al een aantal jaren de nadruk op het onderdeel Nutrition. Hier is sprake van meer groei, terwijl de winst minder fluctueert.

2020

Voor 2020 gaat DSM uit van een toename van de ebitda-winst (zonder het effect van bijzondere posten) van rond de 5 procent. Aan het coronavirus maakt het concern weinig woorden vuil.

"Met betrekking tot enige potentiële invloed van het coronavirus zal DSM de situatie nauwgezet volgen", aldus ceo Feike Sijbesma. Het was voor hem de laatste keer dat hij de cijfers presenteerde: hij geeft het stokje over aan bestuurders Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze, die een co-ceo-schap gaan doen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

DSM-topman Feike Sijbesma stapt in februari op, krijgt twee opvolgers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van